Bosanac iz Možemo: Osmislili su tu farsu zvanu DP. Znamo da im je HEP broj jedan

Foto: N1

Gordan Bosanac iz Možemo gostovao je u Pressingu na N1 televiziji. Komentirao je tezu da bi dogovor HDZ-a i DP-a značio sastavljanje jedne od najdesnijih verzija vlade.

"Kada pričamo o najdesnijoj vladi uvijek se sjetim te lude 2016. – onog eksperimenta Karamarka i premijera Oreškovića, kad ih je Most doveo na vlast. Srećom, ta vlada je potrajala samo šest mjeseci. To je jedna garancija da građani ove zemlje, kako god na kraju izabrali i bili rezultati izbora, ako podivljaju i odu na ekstremne pozicije bilo koje političke opcije, onda dođe do prosvjeda", kazao je. 

Smatra da ideologija DP-a nije potpuno iskrena. "Domovinski pokret, po meni, on je stvarno više imovinski nego domovinski pokret. Imam osjećaj da je njihova ideološka priča samo bacanje magle da bi se došlo do resursa. Mislim da je to još veća opasnost od čitave ove radikalne desne ideologije, a to je da će početi grabiti javna dobra, što nije ni domovinski, ni domoljubno", naveo je. 

"Ovo je protiv Plenkovićevog habitusa"

"Znamo da im je HEP broj jedan od kad su osmislili tu farsu Domovinski pokret. Oni se žele dočepati resursa, a pritom to sve zamataju u hrvatske zastave. Nije uspjelo Karamarku, neće uspjeti ni njima", predviđa Bosanac.

Vjeruje da je jedan od ključnih problema DP-a to što će besramno izdati svoje birače. "Oni su nastali na kritici i pljuvanju HDZ-a i sad odjednom flip, preko noći, oni će s njima u koaliciju. Njihovi birači su već sada ljuti što uopće na ove načine razgovaraju, ali meni to nije neočekivano. Mi smo u kampanji upozoravali da bi se to moglo dogoditi", istaknuo je. 

"Znamo da HDZ svaki put kad je eksperimentirao s radikalno desnim, to mu se debelo obilo u glavu. Zato razumijem da je Plenković s velikim grčevima i mukom pristupio ovim razgovorima", dodao je. Bosanac tvrdi da bi sklapanje vlade bez nacionalnih manjina značilo Plenkovićev kraj. 

"On bi u stvari morao izdati ono za što se pokušao založiti u HDZ-u nakon Karamarka kad pokušava gurnuti HDZ više u centar. Ovo je protiv cijelog njegovog habitusa političkog", napomenuo je. Govorio je i o promjeni u premijerovom ponašanju. 

"Većina birača je zadala HDZ-u šah"

"To nije više Plenković iz 2016./2017. To je Plenković koji bi mogao skliznuti u to desno, naći će neko opravdanje. Zamislite njega 2017. da drži presicu kao što je držao danas gdje vrijeđa sve, vas novinare, nas oporbu… Njegove presice su postale ridikulozno negledljive i smiješne. To je čovjek kojeg je politika već izraubala i po tome mislim da mu je negdje kraj", rekao je. 

"Usporedio sam situacija od post-izbora do sada s igrom šaha. Većina birača je zadala HDZ-u šah jer stranke koje su se natjecale su ogromnom većinom bile protiv HDZ-a", nastavio je. Tvrdi da je sad drugi korak na strankama da naprave mat HDZ-u.

"Pošto nema jasne većine da se elegantno smjeni HDZ, da se barem privremeno u parlamentu napravi ta većina od 76 ruku, a može ih biti i više, koja će se za barem za jedno kraće ili duže vrijeme HDZ maknuti od resursa na kojima sada leži, a koje zlorabi i koje uništava. To je ogroman politički udarac za stranku kao što je HDZ, kada bi oni izgubili svoja ministarstva i resurse", zaključio je. 

Pročitajte više