Britanac tuži AstraZenecu: "Cijepio sam se pa bio u komi više od mjesec dana"

Foto: EPA

Britanac Jamie Scott tuži AstraZenecu zbog zdravstvenih tegoba s kojima se suočava nakon što se primio cjepivo spomenute tvrtke u travnju 2021. godine. Scott je za Sky News ispričao kako se ne bi primio navedeno cjepivo protiv korone da je znao za rizik od rijetkih, ali ozbiljnih nuspojava.

Smatra da je farmaceutski div preuveličao učinkovitost cjepiva i umanjio njegove rizike. "Uzeo sam ga kako bih zaštitio starije ljude oko sebe. AstraZeneca i vlada moraju objasniti rizik kad god uzimate lijek. Ako postoji rizik - imam mladu obitelj - nikad ga ne bih uzeo", kazao je. 

Deset dana nakon što je primio prvu dozu cjepiva, probudio se s jakom glavoboljom, počeo je povraćati i imao je problema s govorom. Prevezen je u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran izljev krvi u mozgu te ugrušak koji je sprječavao otjecanje krvi iz mozga.

Dobio 120.000 funti od države

Operiran je i bio je u komi nešto više od mjesec dana. Njegovoj ženi Kate rekli su da čak i ako preživi više nikada neće biti isti. Scott danas ima loše pamćenje, ima problema s čitanjem, pisanjem, slušanjem i govorom, djelomično je slijep na oba oka te pati od bolova i umora.

"Sve u vezi mene se promijenilo. Sve je teško. Sretan sam što sam živ. Ali ja sam sjena onoga što sam bio i svaki dan je težak", naveo je. Scottu je isplaćeno 120.000 funti iz vladinog programa plaćanja štete od cjepiva.

Više nije sposoban za rad, tako da ovaj novac ne može biti zamjene za prihode koje je imao kao IT stručnjak. "Da je Jamie doživio prometnu nesreću, postojalo bi osiguranje koje bi pokrilo ozljede i gubitak prihoda", poručila je njegova supruga. 

Da bi dobili punu isplatu od 120.000 funti kao odštetu za posljedice cijepljenja, podnositelji zahtjeva moraju imati najmanje 60% invaliditeta. Oni s nižim stupnjem invaliditeta ne ispunjavaju uvjete. 

Odvjetnici: Druge zemlje su već početkom ožujka 2020. povukle cjepivo s tržišta

Cjepivo AstraZeneca razvili su znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu. Cjepivo je prošlo kroz ubrzano testiranje i licenciranje zbog hitnosti te je odobreno za hitnu opskrbu u prosincu 2020. Vlada i mnogi liječnici uvjeravali su javnost da je cjepivo sigurno i pozivali ljude da se cijepe.

U proljeće 2021. pojavili su se izvještaji diljem Europe o ljudima koji su patili od neuobičajenog zgrušavanja krvi nekoliko dana nakon cijepljenja. "Već početkom ožujka 2021. druge su europske zemlje povukle ili suspendirale ovaj proizvod s tržišta jer su uočile problem", rekla je Sarah Moore, odvjetnica koja zastupa Scotta i druge tužitelje. 

"Naš argument je da na datum kada je Jamie cijepljen nije bilo upozorenja. Sada, ako ćete uzeti zdravu osobu i dati joj bilo koji medicinski proizvod, onda bi općenito većina ljudi prihvatila da mora postajati upozorenje unutar literature o proizvodu koje specificira taj rizik, osobito kada govorimo o težini rizika u ovom kontekstu", dodala je. 

AstraZeneca: Cjepivo se pokazalo sigurnosno prihvatljivim

AstraZeneca kaže da je ažurirala informacije o cjepivu u travnju 2021. kako bi naglasila mogućnost da u vrlo rijetkim slučajevima cjepivo može biti okidač za trombozu sa sindromom trombocitopenije.

"Naše suosjećanje je sa svima koji su izgubili svoje voljene ili prijavili zdravstvene probleme. Sigurnost pacijenata naš je najveći prioritet, a regulatorna tijela imaju jasne i stroge standarde kako bi osigurala sigurnu upotrebu svih lijekova, uključujući cjepiva.

Na temelju dokaza u kliničkim ispitivanjima i podataka iz stvarnog svijeta, cjepivo AstraZeneca-Oxford kontinuirano se pokazalo sigurnosno prihvatljivim, a regulatori diljem svijeta dosljedno tvrde da dobrobiti cijepljenja nadmašuju rizike od iznimno rijetkih potencijalnih nuspojava učinci", brane se iz AstraZenece.

Pročitajte više