14-godišnji Australac zbog posjedovanja par grama marihuane u Indoneziji osuđen na dvomjesečni zatvor

SUD na Baliju je zbog posjedovanja nekoliko grama marihuane 14-godišnjaku iz Australije odredio služenje dva mjeseca u zatvoru. Ta kazna manja je od one koju su predložili tužitelji iz Canberre kada su zbog dječakovih godina tražili izricanje blaže kazne, piše Reuters.

Tinejdžer će iz zatvora najvjerojatnije biti pušten u prosincu, pošto je od uhićenja u listopadu zadržan u pritvoru i već je odslužio dio kazne.

Australija je od Indonezije tražila pomilovanje u slučaju koji je zbog dječakove dobi izazvao kontroverze, a australski ministar vanjskih poslova, Kevin Rudd sudsku je presudu dočekao s odobrenjem, sretan što će 14-godišnjak i njegova obitelj do Božića najvjerojatnije biti kod kuće.

Tinejdžer je bio na odmoru u Indoneziji, kada je kod njega pronađeno 3.6 grama opojne droge. Dječakov odvjetnik rekao je kako se njegovi roditelji neće žaliti na sudsku odluku o trajanju kazne. Australski tužitelji tražili su da kazna iznosi tri mjeseca.

Maksimalna kazna za posjedovanje narkotika u Indoneziji iznosi 12 godina, a krijumčari i trgovci drogom mogu se suočiti i sa smrtnom kaznom.

Između Australije i Indonezije, zemalja susjeda, vladaju tenzije, jer Australci su u prošlosti zbog posjedovanja i krijumčarenja znali biti osuđivani na jako duge zatvorske kazne.

Pročitajte više