2083. nas čeka velik svemirski događaj, bit će sjajniji od svake zvijezde

Ilustracija: NASA

DVIJE zvijezde koje čine binarni sustav V Sagittae u zviježđu Strjelica (lat. Sagitta) spremaju nam uskoro pravi zvjezdani show.

Naime, zvijezde se sve brže vrte jedna oko druge i međusobno približavaju te su znanstvenici izračunali da će se 2083. godine sudariti i izazvati eksploziju koja će nama biti vidljiva golim okom, piše New Scientist.

Sjaj im se povećao nekih deset puta

Binarni sustav V Sagittae sastoji se od bijelog patuljka i druge zvijezde koja je oko četiri puta masivnija. Astronom Bradley Schaefer sa Sveučilišta Louisiana i njegovi kolege pregledali su snimke navedenih zvijezda od 1890. godine do danas i otkrili da one postaju sve svjetlije. Tijekom prošlog stoljeća, njihov sjaj se povećao nekih deset puta.  

Modeli su pokazali da ovaj binarni sustav postaje svjetliji jer se zvijezde međusobno približavaju, vrteći se sve brže i brže jedna oko druge. Znanstvenici su izračunali da će se one sudariti oko 2083. godine i proizvesti ogromnu eksploziju.

"Zabilježite si tu godinu na kalendaru"

"Sudbina sustava V Sagittae je neizbježna. Zabilježite si tu godinu na kalendaru", rekao je Schaefer na konferenciji za novinare.

Nastala eksplozija vjerojatno će zasjeniti svaku zvijezdu na noćnom nebu. Sjajit će kao Sirius, najsjajnija zvijezda, a možda i više – možda će čak svijetliti poput Venere. Sjaj eksplozije trajat će oko mjesec dana, a zatim će početi blijedjeti.

"Nismo imali ovakav privremeni nebeski bljesak od Keplerove supernove koja se dogodila 1604. godine," rekao je Schaeffer.

Pročitajte više