25 listi, 275 kandidata: DIP objavio izborne liste za euroizbore

Foto: Guliver Image/Getty Images

DVADESET I PET listi, sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih, 275 kandidata, borit će se 25. svibnja za 11 mjesta u Europskom parlamentu. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je sinoć zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za euro izbore.

> Cijelu listu možete pogledati ovdje (.pdf)

Izborna promidžba počinje (s prvim minutama) 7. travnja, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Kampanja će trajati 47 dana, do petka, 23. svibnja u ponoć. Subota, 24. i nedjelja, 25. svibnja do 19 sati vrijeme su izborne šutnje.

Za 11 zastupničkih mjesta u Bruxellesu borit će se sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista, dakle ukupno 25.

Među njima nema ni jedne liste grupe građana, nitko se, naime, nije odvažio prikupiti za to potrebnih pet tisuća potpisa.

Na kandidacijskim listama ukupno je 275 kandidata, tj. 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto).

Najmlađi kandidat je Mihael Peklar iz ORAH-a, rođen 1995., a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine.

Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991.), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941.).

Markićkin Ilčić na listi

Među kandidatima je i Ladislav Ilčić. On se nalazi na listi broj 9 zajedno s bivšim HDZ-ovcem Milanom Kujundžićem.

Među sedam koalicija koje izlaze na izbore za Europski parlament su i koalicije dviju najjačih stranaka - SDP-a i HDZ-a.

SDP na izbore izlazi sa HNS-om, IDS-om i HSU-om. HDZ je na čelu koalicije u koj su HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka.

Savez za Hrvatsku koalicija je osam stranaka desnice u kojoj su HDSSB, Akcija za bolju Hrvatsku, Autohtona HSS, HRAST, HSP, Hrvatska zora stranka naroda, Obiteljska stranka i Zavjet za Hrvatsku.


Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku čine Partnerstvo hrvatskog centra.

U koaliciji na izbore izlaze Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka nezaposlenih i Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika, na isti način nastupaju i Zeleni Hrvatske, Agenda mladih demokrata i zelena stranka, a izbornu sreću zajednički će iskušati i Naša stranka te Nova srpska stranka.

Samostalno na euroizbore izlaze Hrvatski laburisti - stranka rada, te ORAH Mirele Holy.

Na isti način nastupa i Abeceda demokracije, Akcija mladih, Autohtona Hrvatska stranka prava, Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka.

Hrvatska radnička stranka, Hrvatska stranka reda, Međimurski demokratski savez, Nezavisna lista Ante Đapića također izlaze samostalno.

Biračima se samostalno predstavljaju i Piratska stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, Savez za promjene, Snaga Roma Hrvatske, Socijalistička partija Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Stranka hrvatskog zajedništva i Stranka umirovljenika.

Za razliku od prošlih, ove godine biramo 11 zastupnika

U ponoć je službeno počela kampanja za euroizbore. Državno izborno povjerenstvo objavilo je popis od 25 pravovaljanih kandidacijskih lista. Glasovat ćemo za jednu listu, a na njoj možemo dati preferencijalni glas pojedinom kandidatu. U najdužoj kampanji koja traje do 24. svibnja, liste će smjeti potrošiti po milijun i pol kuna. S predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Brankom Hrvatinom, razgovarao je Adrian De Vrgna.


"Svih 25 lista su stranačke, na 18 lista su pojedinačne stranke, 7 je koalicijskih. Nemamo niti jednu kandidacijsku listu grupe građana kao što je to bilo na izborima za EP 2013. godine", rekao je Hrvatin.

Za razliku od lanjskih 'ad hoc' izbora za EP kada smo birali 12 zastupnika, ovog puta, sukladno Lisabonskom ugovoru, biramo njih 11.

"Glasuje se samo za jednu listu na način da se zaokruži redni broj ispred naziva liste. Dakle, glasački listić imat će 25 predloženih lista i ispod naziva liste nalazit će se 11 kandidata svake liste".

Na listi ćete moći zaokružiti kandidata kojem želite dati svoj preferencijalni glas.

"Preferirani glasovi za pojedine kandidate će se uvažiti ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila svaka lista, a izabrani će biti oni kandidati sa svake liste koja je dobila mandate i koji su dobili najveći broj tih preferiranih glasova".

Pred nama je najduža kampanja u kojoj liste smiju potrošiti po milijun i pol kuna.

"Te obaveze su sukladne dosadašnjim obvezama. Podnošenje prethodnog i konačnog izvješća. Trošak kampanje je ograničen na 1,5 milijuna kuna za svaku pojedinu listu".

Na birališta ćemo 25. svibnja, šutjet ćemo dan ranije, a na izborni dan, do 19 sati, a prve rezultate tko ide u EP, očekujemo dva sata po zatvaranju birališta.

"Vidjet ćemo hoće li biti anketa koje će dati predviđanja. To će biti moguće objavljivati od 19 sati. DIP će nastojati što ranije izaći sa svojim podacima, a to možemo očekivati negdje od 21 sat", zaključio je u razgovoru za Media servis predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Počela najduža predizborna kampanja

U ponoć je i službeno počela kampanja za euroizbore koji će se održati 25. svibnja. Državno izborno povjerenstvo objavilo je popis od 25 valjanih kandidacijskih lista. Najdulja predizborna kampanja pred nama trajat će 47 dana.

Svih 25 lista su stranačke. Od toga je 7 koalicijskih. U utrku kreće ukupno 48 stranaka, 275 kandidata i kandidatkinja - 180 muškaraca, 95 žena. Prosječna starost: 45 godina. Najmlađi kandidat rođen je 1995. i nalazi se na Orahovoj listi. Najstariji, 80-godišnjak, stiže s liste Abecede demokracije. Natječu se sve parlamentarne stranke, a kandidate su pronašle u saborskim zastupnicima i lani izabranim eurozastupnicima. Među kandidatima je i bivša premijerka. Za razliku od lanjskih "ad hoc" izbora kada smo birali 12 zastupnika, ovog puta, sukladno Lisabonskom ugovoru, biramo njih 11, koji će na rad u Strasbourg i Bruxelles za oko 8 tisuća eura mjesečno.


Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin ističe: " Na listi koju zaokružite, moći ćete zaokružiti i jednog kandidata.

Preferirani glasovi za pojedine kandidate će se uvažiti ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila svaka lista, a izabrani će biti oni kandidati sa svake liste koja je dobila mandate i koji su dobili najveći broj tih preferiranih glasova".

Pred nama je najduža kampanja u kojoj liste smiju potrošiti po milijun i pol kuna. Da će nekima to biti malo, već su se požalili, drugi su najavili da će se fokusirati na društvene mreže. Građani čnjenicu da se 70ak posto zakona donosi u EP, ne bi smjeli zanemariti. Političari javno izražavaju nadu da se lanjski debakl kada je izlaznost u pitanju, neće ponoviti. Na stranke i kandidate apelirao je i predsjednik Ivo Josipović "da se fokusiraju na to da građanima ukažu na važnost tih izbora, da prihvatimo da se dio sudbine kreira u Bruxellesu".

Profesorica Mirjana Krizmanić koja očekuje prljavu kampanju, koja neće imati puno veze s temom, smatra da većina ljudi nije dovoljno informirana i da vodećim strankama nije ni stalo da birači budu dobro informirani.

"Trebali bi se fokusirati na to da ljudima objasne koja nam je korist od naših zastupnika u Europi. Nije svejedno tko tamo sjedi. Tamo bi trebali biti sposobni, marljivi i motivirani jer se EU zakoni brzo prenose na nas", ističe Krizmanić.

"EP je jedina izravno od građana birana EU institucija", poručuje uoči izbora predsjednik na odlasku Martin Schultz.

Na birališta ćemo 25. svibnja, šutjet ćemo dan ranije, a na izborni dan, do 19 sati. Prve rezultate tko ide u EP, očekujemo dva sata po zatvaranju birališta.

Pročitajte više