250 stranih kriminalaca dobilo hrvatsko državljanstvo diskrecijskom odlukom ministara

U PERIODU od 1991. do 2004. hrvatsko je državljanstvo dobilo oko 250 stranih državljana koji su evidentirani kao kriminalci – dileri, šverceri, ucjenjivači, kradljivci pa čak i ubojice, javlja Večernji list.

Naime, ministar unutarnjih poslova po članku 12 Zakona o hrvatskom državljanstvu ima diskrecijsko pravo dodjele hrvatske domovnice bilo kojem "zaslužnom" strancu, pa je tako u posljednjih 13 godina hrvatske dokumente dobilo oko 7000 stranaca. No, među tih 7000 "provuklo" se i 250 osoba iz kriminalnog miljea.

Većina tih kriminalaca potiče iz Srbije, BiH, Rusije, Nizozemske, Rusije, Slovačke, južne Amerike i Kine, a novinarka Večernjeg lista piše kako mjesecima od glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna pokušava dobiti službeno potvrdu svog neslužbenog popisa tih osoba.

"Provjera koju tražite ide vrlo sporo. Na prvi pogled se čini da je vaša statistika točna, ali provjera još nije gotova." - izjavio je Mehun u razgovoru za Večernji list prošlog tjedna.

List piše kako se statističkom obradom popisa dotičnih kriminalaca otkriva još jedna zanimljivost; preporuke ministrima unutarnjih poslova za dodjelu hrvatskog državljanstva dotičnim kriminalcima došla su iz obavještajno-sigurnosnih krugova: SIS-a, MORH-a, SZUP-a i MUP-a.

Tako je 118 stranih kriminalaca dobilo hrvatsko državljanstvo na zahtjev iz MUP-a i SZUP-a, a bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak ustvrdio je kako su takva rješenja u vrijeme dok je on bio ministar potpisivali i njegovi pomoćnici. On se osobno ne može sjetiti koliko je hrvatskih državljanstava dodijelio u svom ministarskom mandatu.

Ministar unutarnjih poslova u Vladi Ivice Račana, Šime Lučin, tvrdi kako su htjeli promijeniti sporni članak 12 Zakona o hrvatskom državljanstvu, ali "istekao je mandat Vladi i prijedlog promjena nije stigao do Sabora".

Glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna upitali smo zbog čega provjera tih podataka traje toliko dugo. Rečeno nam je kako su podaci o državljanstvima sistematizirani u bazi podataka, ali svaki slučaj treba provjeriti "ručno".

Na naš upit je li moguća revizija državljanstava osoba iz kriminalnog miljea, Mehun je odgovorio: "Državljanstvo je stečeno pravo koje se ne može oduzeti. Pitanje je samo eventualne promjene, odnosno može li se promijeniti sporni članak 12. I druge države imaju sličnu odredbu, pitanje je samo kako se ona provodi."

Pročitajte više