27 posto srednjoškolaca ne odobrava sankcije protiv marihuane

Ilustracija: Shutterstock

PREDSTAVLJENI su rezultati istraživanja o stavovima mladih o ulozi policije i preventivnih programa Policijske uprave zagrebačke, a koje je policija provela u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo na uzorku od 1705 mladića i djevojaka iz prvih razreda zagrebačkih srednjih škola.

Istraživanje je provedeno u 2014. godini, a cilj je bio utvrditi stavove adolescenata o ulozi policije u njihovom svakodnevnom životu.

"Uz preventivne programe koje nas Gradski ured za zdravstvo prati već 10 godina, PUZ provodi niz kampanja gdje mi kroz prvi razred osnovne škole dajemo preventivnu akciju 'Poštujte naše znakove' pa do prvog srednje gdje je tema 'Ovisnost, zlouporaba opojnih droga'," rekao je Velimir Tišma-voditelj službe prevencije PUZ-a.

Više od 70% učenika slaže se s tvrdnjama da je policija važan dio društva i da će im pomoći ako zatraže pomoć. Njih 62% slaže se s tim da će ih policija zaštiti od nasilnih pojedinaca, a s tim se ne slaže njih 16%. Njih 27% ne odobrava sankcije protiv marihuane. Također se željelo dobiti uvid u to koliko su učenici upoznati s funkcijom policajca i većina djece je upoznata sa zakonom.

Pročitajte više