3. AMERIČKA PJEŠADIJSKA DIVIZIJA STVORENA U VRIJEME I. SVJETSKOG RATA

Treća pješadijska divizija, koja je među prvima u četvrtak prešla kuvajtsku granicu i ušla u Irak, naziva se još i Stijenom s (rijeke) Marne zbog svojih uspjeha tijekom I. svjetskog rata kada je i bila oformljena, davne 1917. L

Ta mehanizirana divizija, koja pripada 18. korpusu, priučena je na uvjete borbe u Zaljevu, gdje je bila i početkom 1990. kako bi sudjelovala u prvome ratu protiv Iraka sa zadatkom da potjera iračke postrojbe iz Kuvajta, a bila je raspoređena i 1998. kao odgovor na odluku Bagdada da protjera inspektore UN-a za razoružanje.

Oko 20.000 muškaraca i žena 3. pješadijske divizije raspoređeno je u Kuvajtu na granici s Irakom.

Elementi te divizije sudjelovali su u operacijama održavanja mira u Bosni od 1995. te na Kosovu 2000. i 2001.

Divizija je bila osnovana 1917. s bazom u Fort Stewartu (u južnoj američkoj državi Georgiji) a naziv "Stijena s Marni" stekla je 1918. zbog svojih uspjeha u Francuskoj.

Ta je divizija, sudjelujući u ratu u Europi, uspjela održati svoj položaj "čvrsta kao stijena" na rijeci Marni, dok su ostale postrojbe bile prisiljene na povlačenje pred njemačkom ofenzivom kod mjesta Chateau-Thierry.

Već tada je 3. divizija bila opskrbljna plinskim maskama a bila je i obučena za obranu od kemijskog oružja kojim su se Nijemci koristili.

Pročitajte više