3. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Hvaru 23.-28. svibnja

Treći Festival europske kratke priče (FEKP), koji će se održati u Zagrebu i Hvaru od 23. do 28. svibnja, okupit će dvadesetak pisaca srednje i mlađe generacije iz 13 europskih zemalja, priopćeno je danas na konferenciji za tisak u Zagrebu. Festival je po broju sudionika i programu veći od prethodnih, ali je sačuvao ono što smatramo važnim: da su u prvom planu pisci koji čitaju svoje radove, te da to bude festival energije, intimnosti i srdačnosti, kazao je direktor organizatora, Naklade MD, Miroslav Mićanović.

Svečano otvorenje očekuje se 24. svibnja u 12 sati u palači Dverce, a potom će se na različitim mjestima predstaviti izdavači, održati nizovi čitanja priča, nekoliko prevoditeljskih radionica i okrugli stol "Hrvatska književnost u europskim prijevodima".

Međutim, festival nema perfomanski cilj da traje pet dana, nego da njegovi programi traju cijelu godinu, poput prevoditeljskih radova, izdavanja knjiga i slično, kazao je urednik projekta Roman Simić.

Zadovljni smo što iskusni prevoditelji rade s mlađim kolegama i što se povećava broj stručnjaka za prevođenje, kazao je Simić i dodao da veliki uspjeh festivala predstavlja činjenica što razni izdavači objavljuju knjige stranih sudionika koje su vrlo dobro primljene u hrvatskoj javnosti.

Govornici velikim uspjehom smatraju da se iz zagrebačkog festivala razvio sličan festival u Wroclavu, kojeg ondje u listopadu pokreće sudionica prošlogodišnjeg zagrebačkog festivala Olga Tokarczuk.

Zagrebački dio programa odvijat će se Kulturnom centru Centra Kaptol, talijanskom i francuskom institutu za kulturu, zagrebačkom Filozofskom fakultetu, klubovima Booksa i Gjuro II, pubovima 22.000 milja i Tolkien'su a "Mediteranski" dio festivala održat će se na Hvaru 26. i 27. lipnja.

Na popisu gostiju FEKP-a 2004. su književnici Cristina Cerrada (Španjolska), Frode Grytten (Norveška), Natasza Goerke (Poljska), Eric Holder (Francuska), Wladimir Kaminer (Njemačka), Mike McCormack (Irska), Aldo Nove (Italija), Dan Rhodes (Velika Britanija), Tiziano Scarpa (Italija), Manon Uphoff (Nizozemska), Nenad Veličković (Bosna i

Hercegovina), Monika Wogrolly (Austrija) i hrvatski književnici Veljko Barbieri, Miljenko Jergović, Senko Karuza i Jurica Pavičić.

Sudjelovati će i istaknuti predstavnici europskog izdavaštva: direktorica projekta međunarodne književne razmjene "Literature Across Frontiers" i glavna urednica europskog internetskog časopisa za knjige i spisateljstvo "Transcripta" Alexandra Buchler, urednik časopisa "Sprache im technischen Zeitalter", koji objavljuje Litererarisches Colloquium Berlin (Njemačka), Thomas Geiger i predstavnica Međunarodnog festivala priče u Wroclavu Magdalena Koch.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više