300 kuna za nevezivanje pojasa i upotrebu mobitela u vožnji

VLADA će Konačnim prijedlogom zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je stroži prema svim vozačima, izići pred Sabor. Danas ga je podržao saborski Odbor za pomorstvo, promet i veze.

Vozaču koji u dvije godine prikupi 12 negativnih bodova oduzet će se dozvola na godinu dana, i morat će ponovno polagati ispite u auto-školama.

Predviđenja je kazna od 300 kn za nevezivanje sigurnosnog pojasa, za vozače mopeda bez kacige, te za upotrebu mobitela za vrijeme vožnje, osim u slučaju ´hands free´.

Za najnižu razinu alkohola u krvi od 0,5 - 0,8 promila predložena novčana kazna je tisuću do dvije tisuće kuna, tri kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca. A za najveću razinu alkohola u krvi iznad 3,5 promila, predlaže se šest kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Ako se uz takve prekršaje ugrozi i sigurnost ostalih sudionika u prometu, predlaže se novčana kazna od tri do osam tisuća kuna, šest kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na 16 mjeseci. Ako se isti prekršaj počini dva puta u dvije godine, ili ako se dva puta vozi brzinom 50 km/h većom od dopuštene u naseljenom mjestu, može se dobiti i kazna od 60 dana zatvora.

Predlaže se da vožnja s kratkim svjetlima postane obvezna tijekom cijele godine, a ne samo za razdoblje jesen-zima.

Zakon blaži prema vozačima početnicima

Novi zakon o sigirnosti prometa blaži je prema vozačima početnicima nego što se najavljivalo. Odustalo se od uvođenja probnih vozačkih dozvola, mentora i oznaka na automobilima za vozače početnike. U prve dvije godine od položenoh vozačkog ispita neće smjeti voziti brže od 70 km na sat, a ograničenje brzine na autocesti za njih je 110 km/h. U istom razdoblju od dvije godine kod vozača početnika alkotestom neće smjeti biti ustanovljena ´ni kap alkohola u krvi´.

Član Odbora Miroslav Korenika (SDP) nije bio zadovoljan vladinim ublažavanjem mjera za vozače početnike. Smatra da je predloženi zakon ´premlak´, jer statistike pokazuju da izazovu trećinu prometnih nezgoda.

Pročitajte više