Britanci: Rusi dnevno gube 900 ljudi, dosad su izgubili skoro pola milijuna

Foto: EPA

BRITANSKO ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novu procjenu ruskih gubitaka u Ukrajini. 

Rusi su posljednjih tjedana u ofenzivi te bilježe uspjehe kakve nisu imali u posljednje dvije godine. No, to ima veliku cijenu u vojnom smislu. Britanski obavještajci smatraju da su Rusi tijekom travnja u prosjeku gubili 899 ljudi dnevno. Pod gubicima misli se na ubijene i ranjene ruske vojnike.

Slične su brojke, smatraju Britanci, za cijelu dosadašnju 2024. godinu. 

"Vjerojatno je da će stopa ruskih gubitaka u narednim mjesecima dodatno rasti", smatraju Britanci. Naime, Rusi pripremaju ofenzivu na istoku Ukrajine te britanski obavještajci smatraju da će to dodatno povećati stopu po kojoj Rusi gube vojnike. 

Ukupno od početka rata u veljači 2022. godine Rusi su, smatraju Britanci, izgubili oko 465.000 vojnika. Britanci smatraju da su Rusi u potpunosti prilagodili svoju vojsku vrsti ratovanja u kojem se umjesto na kvalitetu oslanjaju na kvantitetu. 

To će rezultirati nastavkom ogromnih gubitaka i imat će velike posljedice za budućnost ruske vojske. No, u sadašnjosti to znači nove velike probleme za Ukrajince koji su se mjesecima borili s nedostatkom streljiva, a sad im sve veći problem postaje i nedostatak ljudstva.

Žestoke borbe na istoku Ukrajine

Ukrajina je u današnjem priopćenju ministarstva obrane objavila kako je Rusija samo tijekom jučerašnjeg dana izgubila preko 1200 vojnika. Također, Ukrajinci tvrde da su tijekom jučerašnjeg dana Rusi izgubili 12 tenkova te 27 oklopnih vozila. 
 

Ukrajina je objavila snimku na kojoj se vide 42 uništena ruska tenka i oklopna vozila u istočnom Donjecku. Tamo se upravo vode žestoke borbe, piše Newsweek.

Snimku iz zraka objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Snimku je načinila 58. motorizirana brigada. "Put do pakla. Deseci ruskih tenkova i borbenih vozila uništeni su na malom dijelu bojišnice u regiji Donjeck", priopćilo je ministarstvo.

Nije točno jasno kad je snimka nastala. Newsweek je kontaktirao i rusko ministarstvo obrane, ali nije bilo odgovora.

Nizozemska platforma Oryx, koja se od početka bavi praćenjem vojnih gubitaka, tvrdi da je Rusija od početka sukoba ostala bez 2948 tenkova. Također, Oryx ima vizualnu potvrdu o gubitku 797 ukrajinskih tenkova.  

 

Pročitajte više