300 tisuća Srba potpisalo peticiju za neovisnost Republike Srpske

PETICIJU koja će biti predana ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu potpisalo je 300 tisuća građana Republike Srpske, objavio je to Srpski pokret nevladinih asocijacija (SPONA), inače organizator potpisivanja peticije.

Radi se o peticiji u kojoj se prosvjeduje protiv nedavne odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka o jačanju državne uloge Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH.

SPONA je do danas, kako donosi banjalučki "Fokus", u 63 općine RS prikupilo 300 tisuća potpisa građana za nezavisnost Srpske, koje će predati ruskom predsjedniku.

"Kada cijeli proces bude gotov, znat ćemo s kolikim brojem građana s pravom glasa raspolaže RS ako dođe do referenduma za ocjepljenje, što će se i dogoditi jednog dana", rekao je za "Fokus" Branislav Dukić, predsjedavajući SPONE, dodavši kako su svi potpisi argumentirani brojevima osobnih karata, tako da nitko ne može osporiti peticiju.

On ističe da je SPONA spremna prihvatiti ulogu organizatora referenduma ako visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajčak, "nastavi s ugnjetavanjem i ignoriranjem srpskog naroda u BiH".

Dodaje također kako nije upitan ostanak RS kao entiteta u BiH, "ali samo ako se bude poštivao Dejtonski sporazum".

Ističe da sadašnja politička situacija govori da referendum nije nemoguć te da je sve bliži. Govoreći o Ustavu BiH, Dukić kaže da se u preambuli poziva na pakt o građanskim pravima i političkim slobodama, po kojem svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje.

Pročitajte više