31 ročnik zaražen crijevnom infekcijom još nepoznata uzroka

UKUPNO 31 ročni vojnik iz vojarne "Sveti Nikola" u splitskoj Lori zaražen je u protekla tri dana lakšim oblikom crijevne infekcije čiji uzročnik još nije poznat.

Desetorica s težim simptomima, bolovima u trbuhu s mučninom, povraćanjem i temperaturom smještena su na Odjelu zaraznih bolesti splitske Kliničke bolnice, a 21 s lakšim simptomima u stacionaru u vojarni u Lori, potvrdio je danas načelnik Službe za odnose s javnošću HRM-a pukovnik Trpimir Jurić.

Uzročnik crijevne infekcije još nije otkriven, kazao je Jurić, a rezultati analize uzoraka, briseva hrane i stolice, kojima će se utvrditi uzročnik zaraze i o kojoj je bolesti riječ, trebali bi biti poznati najkasnije u petak.

Na otkrivanju uzročnika radi Odjel mikrobiologije Instituta pomorske medicine Hrvatske ratne mornarice (HRM) u suradnji s Odjelom zaraznih bolesti KB-a Split.

Tehnički je nemoguće utvrditi uzročnika zaraze u roku manjem od dva dana, doznaje se od Nikole Radoševića s Instituta pomorske medicine. On je naglasio da "preliminarni rezultati mikrobiološke analize uzoraka hrane i briseva uzetih od zaposlenih i s radnih površina u vojnoj kuhinji i restoranu, te stolica, za sada kao uzročnik isključuju hranu".

Od voditelja Odjela zaraznih bolesti KB-a Split Nikole Bradarića Hina doznaje da se sva desetorica zaraženih, koji su smješteni na tom odjelu, već osjećaju bolje.

Najviše se sumnja na zarazu salmonelom, blažeg oblika, no još se ne može sa sigurnošću reći o čemu je riječ, kazao je Bradarić. Ako je riječ o salmoneli znat će se do petka, a ako je nešto drugo onda će pretrage trajati duže, no to ne znači da se radi o nekom težem oboljenju, naglasio je.

Teško je vjerovati, dodao je, da je izvor zaraze izvan vojarne u Lori, budući da je većina zaraženih podrijetlom izvan Splita, pa teško da su se svi zarazili prilikom dopusta.

Upozorio je da inkubacija virusa salmonele traje od 6 do 72 sata, pa se, ako je o tome riječ, može očekivati još oboljelih, ali ne i s težim simptomima od dosadašnjih.

Svi ročnici dobro se osjećaju s obzirom na oboljenje, kazao je pukovnik Jurić, i vode se pod dijagnozom lakše crijevne infekcije, s tim da oni smješteni u stacionaru u vojarni "Sveti Nikola" imaju još blaže simptome, pa će dio njih biti otpušten na kućnu njegu, i to već danas poslijepodne. U bolnicu se smještaju samo oni s težim oblikom zaraze, o čemu odlučuju liječnici.

Obitelji oboljelih na vrijeme su obaviještene o svemu i u stalnom su kontaktu, kako sa svojom djecom tako i s mjerodavnim u HRM-u i zdravstvenim ustanovama u kojima su smješteni, dodao je Jurić.

HRM poduzima niz mjera kako bi se što prije utvrdio izvor i otklonio uzročnik zaraze, naglasio je, da ne bi došlo do njezina širenja.

Oboljele ročnike u stacionaru i KB-u danas je posjetio zapovjednik HRM-a admiral Zdenko Kardum.

Pročitajte više