51. PULA FILM FESTIVAL OD 16. DO 24. SRPNJA

Pedeset prvi Pula film festival, na kojemu će se za nagrade natjecati devet hrvatskih filmova, održat će se od 16. do 24. srpnja u Puli, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Društvu hrvatskih filmskih djelatnika. L

U natjecateljskom programu naći će se filmovi "Sto minuta slave" Dalibora Matanića, "Družba Isusova" Silvija Petranovića, "Jeruzalemski sindrom" Jakova i Dominika Sedlara, "Ta divna splitska noć" Arsena Antuna Ostojića, "Seks, piće i krvoproliće" Antonija Nuića, Zvonimira Jurića i Borisa T. Matića, "Doktor ludosti" Fadila Hadžića, "Slučajna suputnica" Srećka Jurdane, "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka i "Oprosti za kung fu" Ognjena Sviličića.

O nagradama Festivala odlučivat će Ocjenivački sud od 36 članova koji sačinjavaju ugledne osobe iz svijeta filmske umjetnosti i medija.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda bit će hollywoodski producent i oskarovac hrvatskoga podrijetla Branko Lustig.

Osim postojećih nagrada, od ove je godine ustanovljena još jedna "Nagrada kritike" koju će dodjeljivati Hrvatsko društvo filmskih kritičara za najbolji film iz međunarodnog programa i najbolji film iz dokumentarnog programa.

Umjetnički ravnatelj Pula film festivala Tedi Lušetić istaknuo je da će međunarodni dio te manifestacije biti posvećen najboljim ostvarenjima cannskog i berlinskog festivala kako be se hrvatska publika u pulskoj Areni upoznala s dijelom te važne europske kinematografije.

U tom je dijelu osam filmova koji će se svake večeri u ponoć prikazivati u Areni, nakon prikazivanja hrvatskih filmova koji su u konkurenciji za nagrade.

U Festival je uvršten i ciklus "Predstavljamo vam" koji će predstaviti filmove manje poznatih kinematografija, a ove godine to će biti slovenska. Program "Retrospektiva" ove će godine biti posvećen uglednom filmskom snimatelju Tomislavu Pinteru, koji je ovogodišnji dobitnik Vjesnikove nagrade "Krešo Golik".

Tedija Lušetića novinari su pitali za komentar natpisa u jednim dnevnim novinama o njegovu smjenjivanju s dužnosti umjetničkog ravnatelja Festivala, ali je on to odbio komentirati.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više