54-godišnja Tatiana: Silovao me ruski vojnik, suočila sam se s njegovim zapovjednikom

Foto: EPA

U OSLOBOĐENIM područjima Ukrajine u tijeku su istrage o seksualnim zločinima ruske vojske. U regiji Herson, policajac i državni tužitelj dan za danom, od grada do grada, idu od vrata do vrata. Koračajući blatnjavim ulicama, pokraj domova oštećenih topničkim udarima, traže one koji su ostali. Dvojica muškaraca čine specijaliziranu jedinicu koja je doputovala iz Kijeva, piše CNN.

Brojna izvješća pokazala su da je Rusija koristila seksualno nasilje kao "ratno oružje" i namjernu "vojnu strategiju", potvrdili su istražitelji Ujedinjenih naroda. Čak su prenijeli tvrdnje da su ruski vojnici sa sobom nosili Viagru. Unatoč tome, ruske su vlasti odbacile optužbe za ratne zločine u Ukrajini.

U dva tjedna provedena u Hersonu tim iz Kijeva dokumentirao je šest optužbi za seksualno zlostavljanje. Pravi broj je, kažu, gotovo sigurno puno veći.

"Nisam htjela reći suprugu"

Jedna od žrtava je 56-godišnja Tatiana. Hodajući po razbijenom staklu, uvela je novinare u bratovu kuću gdje su joj dva ruska vojnika, kako kaže, upala kroz vrata 26. kolovoza.

"Hodali su po tim sobama. Jedan je ostao ondje, a drugi, koji me silovao, ušao je ovamo. Ušao je, prošetao se malo po sobi i ovdje na ovom mjestu počeo me pipkati", priča Tatiana. "Rekla sam mu: Ne, ne, nisam u godinama da ti mogu nešto dati, traži mlađe djevojke." Pribio ju je uz ormar, kaže, i poderao joj odjeću.

"Plakala sam, molila ga da prestane, ali bez uspjeha. Jedina misao koju sam imala bila je - ostati živa", rekla je.

Prisjeća se da ju je vojnik upozorio da nikome ne govori što se dogodilo, a ona nije odmah htjela reći svom mužu. "Ali rekla sam svojoj sestrični, a moj je muž to čuo. Rekao je: 'Trebala si mi reći istinu, ali si šutjela.'" "Bilo me je jako sram. Voljela bih da su on i sva njegova rodbina mrtvi", kaže.

Tri je dana provela kod kuće, u bunilu, previše se srameći da izađe van. Zatim se, kaže, suočila sa zapovjednikom ruskog vojnika.

"Njegov zapovjednik pronašao je šefa svoje jedinice. Došao je kod mene i rekao mi: 'Strašno sam ga kaznio, slomio sam mu vilicu, ali najteža kazna slijedi. Poput strijeljanja.'" Zapovjednik me pitao: 'Smeta li ti to?' Ja sam rekla: Nemam ništa protiv, voljela bih da su svi strijeljani."

Većina zločina neprijavljena

Iako tužitelj Oleksandr Kleščenko i policajac Oleksandr Svidro traže isključivo dokaze o seksualnim zločinima, kamo god stignu suočeni su s užasom okupacije. U tim oslobođenim selima gotovo sve zgrade su oštećene ratom. Mnoge su kuće pretvorene u ruševine.

U selu Novovoznesesk otkrili su još dva slučaja silovanja, navodno od strane ruskih vojnika. Mnoge od ovih tvrdnji bit će nemoguće dokazati. Za sada tim podnosi svoja izvješća, a istražitelji nastavljaju s radom nadajući se da će u budućnosti moći podignuti optužnice.

Ujedinjeni narodi kažu da su u Ukrajini istraživali slučajeve "seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja" protiv osoba u rasponu od četiri do 82 godine. Prema UN-u, do rujna su pokrenuta 43 kaznena postupka. Policijski službenik Svidro kaže da većina slučajeva seksualnog nasilja ostaje neprijavljena.

Pročitajte više