55 godina Hrvatskoga sabora kulture obilježit će se 30. svibnja u Karlovcu

PEDESET i peta obljetnica Hrvatskog sabora kulture (HSK) obilježit će se 30. svibnja svečanom sjednicom i prigodnim programom u "Zorinom domu" u Karlovcu, najstarijoj takvoj ustanovi u Hrvatskoj, izvijestio je danas organizator.

Na svečanosti, kojoj je pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske, društvima i pojedincima bit će podijeljeno 45 priznanja za razvoj kulturnog amaterizma.

Prvo hrvatsko pjevačko društvo "Zora", utemeljeno 1868., održat će glazbeni program sa skladbama hrvatskih umjetnika.

Bit će otvorena izložba materijala koji svjedoči o povijesti Hrvatskog sabora kulture, a svi sudionici dobit će brošuru o povijesti HSK-a i CD s 15 snimki pjevačkih i puhačkih zborova s prethodnih državnih natjecanja.

Stotine tisuća mladih ljudi, nošeno ljubavlju i entuzijazmom, prošlo je kroz sabor i pridonijelo razvoju kulturnog amaterizma te su često bili glavni nositelji kulture u svojim sredinama, rekao je tajnik HSK-a Damir Bačić.

Osim velikih rezultata u domovini i u inozemstvu, kulturni amaterizam koji promiče HSK nema odgovarajuću društvenu potporu, a i onu koju imamo više je moralne nego materijalne prirode, dodao je.

Predsjednik Upravnog odbora Ante Rade najavio je izradu programa kojom će HSK zatražiti financiranje iz državnog proračuna. HSK će zatražiti veći poslovni prostor od Ministarstva kulture, jer su mu ostale samo tri prostorije, što nije dovoljno.

Slovenska slična udruga ima gotovo pedeset puta veće prihode od nas, kazao je obrazlažući činjenicu da je najveći pad u radu sabora nastao devedesetih godina.

"Neki su pogrešno shvatili da je kulturni amaterizam nastavak socijalizma", požalio se Rade.

Prošlogodišnji budžet HSK iznosio je milijun i 56 tisuća kuna od čega sabor 30 posto namiče vlastitim radom. Više od 60 posto troši na realizaciju programa. Ima pet stalno zaposlenih.

Osnovna mu je djelatnost organiziranje tečajeva i seminara za usavršavanje i osposobljavanje stručnih voditelja amaterskih kulturno-umjetničkih udruga (zborovođa, dirigenata, koreografa, voditelja kazališnih skupina i sl.).

Također, stimulira stvaralaštvo za zborove i orkestre, te kontinuirano raspisuje natječaje za nove skladbe namijenjene puhačkim i tamburaškim orkestrima te zborovima.

Krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma okuplja 13 županijskih zajednica sa 789 kolektivnih članica i oko 70 tisuća članova, te još 149 kolektivnih članica s oko 20 tisuća članova iz županija koje nemaju zajednice. U HSK nisu učlanjeni crkveni zborovi.

Izdali su 28 naslova u ediciji Hrvatske narodne nošnje i 64 naslova u ediciji Hrvatski narodni plesovi.

Raspolažu arhivom od sedam tisuća skladbi orkestara i zborova te znatnom bibliotekom kazališnih djela.

Pročitajte više