65 posto mladih u europi živi s roditeljima

GOTOVO dvije trećine mladih Europljana od 18 do 24 godine još žive s roditeljima zbog visokih najamnina, kaže se jednom britanskom istraživanju.

U 2002. više od 65 posto Europljana od 18 do 24 godine živjelo je u roditeljskoj kući, što govori o velikoj ovisnosti djece o roditeljima, na gospodarskom i na stambenom planu, kaže britanska agencija za istraživanje tržišta Datamonitor.

Uz to, u sjevernoj je Europi sve veća mogućnost da se mladi koji su otišli od kuće vrate roditeljima, misli agencija.

"Ovisni o roditeljima zbog poskupljenja najamnine i upisnine za sveučilište te smanjenja državnih subvencija, mladi nailaze na brojne zapreke u stambenom osamostaljivanju", kaže agencija.

Međutim, postoje znatne razlike između sjevera i juga Europe. Na jugu, gdje su obiteljske veze jače, 95 posto Talijana i 94 posto Španjolaca u 24. godini još stanuje s roditeljima.

Na sjeveru, gdje su mladi neovisniji, 57 posto Britanaca i Francuza te 60 posto Nijemaca mlađih od 25 godina žive s tatom i s mamom. Ta je samostalnost još veća u Švedskoj, gdje manje od polovice mladih (46 posto) stanuje kod roditelja.

Među onima koji uspiju napustiti obiteljsku kuću, sustanarstvo je najčešći način života - 2002. ga je prakticiralo 4,3 milijuna mladih, a 3,3 milijuna radije je živjelo samo.

Prema podacima Datamonitora, život s roditeljima ima velike prednosti: novac se može trošiti na automobile, glazbene linije i odjeću, umjesto na previsoke najamnine.

Pročitajte više