7. skup o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja

Ministri vanjskih poslova članica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) počinju u ponedjeljak u New Yorku redoviti sastanak kojim svakih pet godina procjenjuju stupanj nuklearnog razoružanja na što su se obvezali NPTom kojemu je, kako strahuje glavni tajnik Ujedinjenih naroda, ozbiljno narušen kredibilitet.

Sjedinjene Države žele da nuklearne prijetnje Irana i Sjeverne Koreje budu glavna tema sedmoga po redu zasjedanja od 1970., kojima svakih pet godina 188 članica ocjenjuje napredak i dogovara nove ciljeve.

Iran je u subotu zaprijetio nastavkom proizvodnje nuklearnog goriva a Sjeverna Koreja, koja je obznanila da posjeduje nuklearno oružje i povukla se iz NPT-a, lansirala je, očito baš uoči skupa, raketu kratkog dometa u Japansko more, piše britanska agencija Reuters.

NPT-om se potpisnice odriču nuklearnih bojevih glava koje se dopuštaju samo SAD-u, Rusiji, Britaniji, Francuskoj i Kini ali se i one obvezuju na smanjenje arsenala. Međutim, druge im vlade zamjeraju da to čine presporo, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorava na "krizu povjerenja" u NPT.

"Ozbiljne su prijetnje vjerodostojnosti" NPT-a, rekao je u veljači Annan koji s direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamedom ElBaradeijem otvara skup što će potrajati do 27. svibnja.

ElBaradei je pozvao na globalni moratorij obogaćivanja urana i prerade plutonija - dva načina za proizvodnju goriva za atomsko oružje.

Inače će 30 do 40 zemalja ubrzo imati pristup nuklearnom oružju, kazao je ElBaradei, a prenosi francuska agencija France presse.

No ironično je, napominje Reuters, da se moratoriju na obogaćivanje urana protive i Iran i njegov najžešći kritičar - Sjedinjene Države.

SAD-u, koji šalje na skup izaslanstvo srednje razine, druge države zamjeraju nepoštivanje sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa.

Iran, koji o svome nuklearnom programu već mjesecima pregovara s trojkom iz Europske unije, tvrdi da razvija isključivo civilni nuklearni program na što ima pravo prema Članku IV NPT-a kojim se dopušta opremu za obogaćivanje urana. No ta tehnologija za proizvodnju energije može, uz dalje obogaćenje, proizvesti opremu za nuklearne bombe, a na tome inzistira SAD optužujući Iran.

Washington zato predlaže vlastito rješenje: državama koje ne ispune NPT treba oduzeti pravo na nuklearnu tehnologiju u civilne svrhe i očekuje da bi time Iran bio pogođen jer je u tajnosti razvijao program 18 godina, a deklarirao ga 2003., piše Reuters.

Sjeverna Koreja je pak zaseban slučaj jer se teško može provjeriti stvarno stanje u toj vrlo zatvorenoj komunističkoj državi koja se iz NPT-a povukla a da za to nije kažnjena.

Još tri države - Izrael, Indija i Pakistan, posjeduju nuklearno oružje no one nisu potpisnice NPT-a.

Od ukupno 30.000 komada nuklearnog oružja u cijelome svijetu Rusija i SAD posjeduju svaka od 7.000 do 8.000 operativnih nuklearnih bojevih glava. Obje države imaju još uskladištenih bojevih glava (SAD od tri do pet tisuća, Rusija oko osam tisuća).

Kina ima oko 403 komada nuklearnog oružja, Francuska 346, Britanija 185, Indija i Pakistan po 40 komada a Izrael približno 200.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više