Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti

Foto: N1, EPA

Vojni analitičar Igor Tabak je za N1 govorio o situaciji na bojištima u Ukrajini, ali i o situaciji u širem geopolitičkom kontekstu. Ruske snage nastavljaju potiskivati ukrajinsku vojsku, osobito oko Avdijivke.

Ukrajina kroz nekoliko dana očekuje novu tranšu vojne pomoći, a predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da im nedostaju sustavi protuzračne obrane. 

"Najlakše je reći da je situacija ozbiljna, ali nije očajna. Ovo je posljedica zadnjih šest mjeseci pregovaranja i talačke situacije po pitanju pomoći Ukrajini. I sad kad su stvari dogovorene, mnoge stvari kasne zbog procedure. Sve to skupa se odražava na frontu, to je duga i dinamična fronta gdje nema zastoja. Balans snaga se održavao paketima pomoći saveznika jer Ukrajina je slabija.

Ovo što sad gledamo su posljedice zastoja, gdje je vidljivo da Ukrajina štedi na streljivu, a to se ne može zamijeniti dronovima. Bilo je problema i s ljudstvom. Vodi se utrka hoće li Rusi nešto bitnije postići na fronti ili će prije doći paket pomoći", rekao je analitičar Tabak za N1.

"Krenula je određena razina panike, nekoliko sela na području Avdijivke je palo"

Problemi su u posljednja dva tjedna koncentrirani sjeverozapadno od Avdijivke, navodi Tabak. Također, vojni analitičar kaže da su Rusi u tri dana iskoristili situaciju te napravili korake kroz obrambenu liniju.

"Krenula je određena razina panike, nekoliko sela na tom području je palo. Došlo je do promjena čitavog rasporeda snaga na tom dijelu fronte iako to nije pravi proboj, nije bilo velikih zarobljavanja, Ukrajinci su se uspjeli provući", kaže Tabak.

Tabak napominje da treba pratiti situaciju par desetaka kilometara sjevernije, oko Bahmuta, odakle su Rusi krenuli ozbiljnije na zapad.

Koliko situaciju može promijeniti novo oružje? "Čuje se puno gluposti"

Upitan koliko novo oružje može promijeniti situaciju, Tabak odgovara da se "čuje puno gluposti" i da je to žalosno zbog ozbiljnosti teme.

"To je velik paket pomoći, veći nego dosad. Nije sve vojna pomoć, dio je novac za funkcioniranje. Odlazi prvenstveno razno streljivo, ovo je topnički rat. Kad taj materijal stigne u Ukrajinu, treba ga rasporediti bliže frontama, a željeznički i cestovni pravci su točke koje Rusi već napadaju i tu će biti velika igra - kako taj materijal primaknuti fronti, da ne strada na putu", komentirao je Tabak za N1.

Pročitajte više