7. svibnja - Svjetski dan astme

U HRVATSKOJ više od 150.000 osoba boluje od astme, kronične upalne bolesti pluća, a broj oboljelih je u stalnom porastu, ističu stručnjaci u povodu 7. svibnja Svjetskog dana astme.

U svijetu od astme boluje oko 150 milijuna ljudi, a godišnje umire 180.000 oboljelih, pa je astma jedna od najčešćih kroničnih bolesti.

"Astma i moderni svijet: alergeni i smrtonosni virusi", naziv je skupa koji će se sutra u 13,30 sati održati u Hrvatskom liječničkom zboru (HLZ) u povodu Svjetskog dana astme.

Skup organizira Odjel za kliničku imunologiju i pulmologiju Interne klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Cilj mu je podići svijest o astmi kao ozbiljnoj bolesti suvremenog društva od koje u Hrvatskoj boluje oko 150 tisuća osoba.

Obilježavanju Svjetskog dana astme pridružit će i zagrebačka Specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava djece i mladeži Srebrnjak. U sklopu stručnog programa za liječnike bit će održano nekoliko predavanja o astmi, a u edukativnom će programu sudjelovati i roditelji i djeca koja se u toj bolnici liječe.

Radi podizanja razine svijesti o astmi, farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline na glavnoj pozornici u parku Maksimir organizira u 17,30 sati dječju kazališnu predstavu "Ti to možeš Dezmonde".

Pročitajte više