93 posto građana za školsku edukaciju o upotrebi prezervativa

ISTRAŽIVANJE koje je agencija Gfk-Hrvatska provela u povodu stajališta Hrvatske biskupske konferencije o pobačaju i sredstvima protiv začeća, pokazalo je da 93 posto od 2.116 ispitanika podržava uvođenje programa edukacije o upotrebi prezervativa u borbi protiv AIDS-a u škole.

Telefonsko istraživanje provedeno je na reprezentativnom uzorku po spolu, dobi i županiji za Hrvatsku u cjelini, a sudjelovalo je 2.116 građana u dobi od 18 do 74 godine.

Istraživanje je pokazalo da se 76 posto ispitanih slaže da žena koristi sredstva protiv začeća i na taj način planira hoće li imati djecu ili ne, dok se 65 posto slaže da žena ima pravo na pobačaj ako to želi.

Vidljivo je postojanje regionalnih, društvenih i obrazovnih razlika među građanima kada su u pitanju stajališta Crkve o pitanjima pobačaja, predbračnom životu mladih parova i ulozi žene u obitelji.

Crkveni stavovi nailaze na veću potporu u manjim mjestima do 2.000 stanovnika, u Slavoniji i Dalmaciji, te među stanovništvom s nižim stupnjem obrazovanja. U većim gradovima i među stanovništvom s višim stupnjem obrazovanja zastupljenija su liberalnija mišljenja.

Iz rezultata je vidljivo da nema razlike u stajalištima između muškaraca i žena.

Najveće slaganje s pravom žene na pobačaj i korištenje sredstava protiv začeća prilikom planiranja obitelji iskazano je u Zagrebu i okolici gdje pravo žene na pobačaj podržava 75 posto, a pravo na korištenje sredstava protiv začeća 83 posto anketiranih.

U Slavoniji se za pravo na korištenje sredstava protiv začeća izjasnilo 71 posto anketiranih, a u Dalmaciji 70 posto. Ženino pravo na pobačaj u Slavoniji i Dalmaciji podupire 54 posto ispitanika.

Korištenje sredstava protiv začeća prilikom planiranja obitelji podupire 88 posto ispitanih s visokom i višom stručnom spremom, a pravo žene na pobačaj 76 posto.

S druge strane, protiv korištenja sredstava za sprečavanje neželjenog začeća izjasnilo se 51 posto ispitanika koji nemaju završenu osnovnu školu, a protiv prava na pobačaj izjasnilo se 66 posto osoba najnižeg obrazovanja.

Kad je riječ o zajedničkom životu mladih nevjenčanih parova, 74 posto anketiranih slaže se da parovi žive zajedno prije braka.

U većim gradovima zajednički život podržava 80 posto ispitanika, a u manjim mjestima do 2.000 stanovnika njih 65 posto.

Za 98 posto ispitanika briga o djeci je zajednička dužnost oba roditelja podjednako, a tek dva posto anketiranih smatra da je to prvenstveno dužnost žene i majke.

No, na pitanje kakva bi žena trebala biti, 16 posto je odgovorilo da bi trebala biti domaćica i majka koja se posvetila obitelji i djeci, dok bi za 37 posto žena trebala raditi na manje odgovornim mjestima i prvenstveno brinuti o djeci i obitelji.

Iako gotovo svi ispitani smatraju da je briga o djeci dužnost oba roditelja podjednako, 53 posto ženu vide kao prvenstveno odgovornu za djecu i obitelj, a 43 posto ih drži da bi trebala biti uspješna poslovna žena koja gradi svoju karijeru, a brigu o obitelji i djeci dijeli sa suprugom i nekom trećom osobom.

Pročitajte više