Šef aerodroma na kojem su turisti morali vući kofere: "Sve je to u njihovom interesu"

Screenshot: Novi list/Youtube

TURISTI na Krku morali su vući kofere do izlazne rampe jer je autobusima ulazak na aerodrom postao preskup, objavio je jučer Novi list uz snimku na kojoj se vidi skupina ljudi kako po cesti na suncu vuče kofere.

Ovo je nastavak priče koja se u medijima pojavila ovih dana. Naime, cijene parkiranja za prijevoznike u Zračnoj luci Rijeka drastično su narasle, ponegdje i preko 1000 posto u odnosu na lani. Zračna luka Rijeka se, da ne bude zabune, nalazi na otoku Krku.

Turisti na Krku morali vući kofere do izlazne rampe jer je autobusima ulazak na aerodrom postao preskup

Objavljuje Novi list u Subota, 4. svibnja 2024.

Oko svega se oglasio i direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić koji je povećao te cijene. On tvrdi - sve je u interesu putnika, a protiv zarade u korist putničkih agencija.

"Mi ne možemo dopustiti da se na naše krajnje korisnike neću reći vrši pritisak, nego da nemaju druge opcije osim prijevoza po uvjetima koji to oni sami odrede, a koji su daleko nepovoljniji za putnike od našeg shuttle prijevoza", kazao je Palalić za HRT. U razgovoru za Jutarnji list dodao je da je spreman vratiti cijene korištenja parkinga za povremeni i shuttle prijevoz na staro, ali pritom ima dva uvjeta.

"Prvo će tražiti dokaze da svi koji su se pobunili protiv novih cjenika ne naplaćuju dodatne transfere za aviogoste po paprenim cijenama, što putnike na kraju košta više od avionske karte i demotivira ih da uopće dolaze avionom na Kvarner.

Drugi uvjet je da Turistička zajednica Primorsko-goranske županije konačno počne financijski poticati avioprijevoz i uvođenje novih aviolinija prema destinaciji te da se Zračna luka kao i ostali javni prijevoznici uključe u rad Turističke zajednice, iz kojeg su isključeni iako predstavljaju važnu kariku u ostvarivanju turističkih noćenja", piše Jutarnji list.

Što se dogodilo?

Odlukom direktora Zračne luke, koja je u većinskom vlasništvu države, cijene parkiranja za prijevoznike znatno su porasle. Tako je primjerice godišnja dozvola za taksi vozila s 825 eura od travnja porasla na 1800 eura. Za kombi i povremeni prijevoz ove su godine uvedene različite cijene pretplate, ovisno o broju putnika. No, trošak je sada, za mjesec dana, skočio sa 160 na 690 do 1290 eura, prenosi HRT.

Tako putnike na letu iz Frankfurta u Zračnoj luci Krk nije dočekao prijevoz. Dio njih morao je prošetati 200-tinjak metara s prtljagom do kombija i autobusa koji su čekali ispred aerodromske rampe.

"U Njemačkoj je uplaćen aranžman koji uključuje let, transfer putnika iz zračne luke do broda i povratak u zračnu luku, u cijeni je i hotelski smještaj. Nismo očekivali da autobus neće pokupiti putnike ispred Zračne luke", rekao je Rolf Twisterling, predstavnik njemačke putničke agencije.

Prema riječima predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislava Faina, novi cjenik parkiranja za prijevoznike u Zračnoj luci Rijeka posljedica je potpunog nerazumijevanja turističkog sektora od uprave Zračne luke.

"Kako je već rečeno, mi cijene našim partnerima šaljemo godinu dana unaprijed, da bismo sada, na pragu turističke sezone, dobili novi cjenik za tekuću godinu. Ne radi se tu o povećanju za tri-četiri posto, nego o 100, 300, 1000-postotnom ili još većem povećanju cijena", rekao je Fain.

"Udruga hrvatskih putničkih agencija, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora, TZ Kvarnera - svi skupa ćemo ići prema Ministarstvu da jednostavno ukinu tu donesenu odluku jer ona stvarno nema smisla. Dizanje cijena pred sam početak sezone je apsolutno nepoznavanje turističkog sektora, apsolutno nepoznavanje poslovne prakse", poručuje predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Novi cjenik

Da bi bilo jasnije, ulazak autobusa koji prevozi putnike iz Zračne luke do odredišta ili obrnuto lani je koštao 15 eura, a ove godine košta 360 eura.

Novi list je iz Obrtničke komore PGŽ-a dobio na uvid novi cjenik za korištenje parkirališnog prostora koji su, kako tvrde, dobili od uprave ZL Rijeka, kao i lanjski cjenik. Razlike su u najmanju ruku značajne. Sezonska dozvola za autotaksi vozila tako po novom cjeniku stoji 1800 eura, dok je lani stajala 825 eura.

Za shuttle i povremeni prijevoz lanjska je godišnja pretplata iznosila 825 eura, mjesečna 160 eura, a jednokratna, s dvadeset kartica za izlaz s parkirališta, 104 eura. Ove godine su u toj kategoriji uvedene različite cijene za mjesečne pretplate s obzirom na broj mjesta za prijevoz putnika, no godišnja pretplata iznosi čak 2900 eura za sva vozila, a mjesečna između 690 i 1290 eura.

Pretplata za rent-a-car vozila za korisnike poslovnih prostora na aerodromu poskupjela je s 20 eura mjesečno po parkirnom mjestu na 35 eura, a za ostale sa 70 eura na 120 eura po mjestu.

Pročitajte više