Učenici iz pet škola vratili se sa zarazom s izleta. Dio djece završio u bolnici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

UČENICI pet osnovnih škola iz Splita i okolice s ekskurzije iz Hrvatskog zagorja vratili su se sa zdravstvenim smetnjama koje upućuju na norovirus. Kako su potvrdili roditelji i ravnatelji škola, sva djeca su boravila u hotelu Trakošćan, pretežito na prvom katu, izmjenjujući se tijekom travnja. 

Zbog povraćanja dio djece hospitaliziran

Simptome su do sada zabilježili kod učenika jedne osnovne škole u Splitu, dvije u Solinu, Omišu i Šestanovcu. Kako doznajemo, prvi učenici su se zarazili 9. travnja tijekom boravka u hotelu. Zbog jakih simptoma nekolicina djece je hospitalizirana. Roditelji učenika omiške Osnovne škole Josipa Pupačića obratili su nam se kada su shvatili da se svaka sljedeća ekskurzija iz Hrvatskog zagorja vraća s istim simptomima. 

"Dijete nam je zbog zaraze norovirusom provelo čitav dan u bolnici na infuziji. Simptome je još imalo desetak djece. Moram napomenuti i da su sva djeca do putovanja bila zdrava. Kad se isto ponovilo, epidemiolozi su ipak krenuli s pretragama. 

Naši, a i djeca u drugim školama na ovom području su sva imala iste simptome; povraćanje, proljev, a od njih neka i temperaturu. U svim grupama je predloženo od strane HZJZ uzorkovanje stolice, a u datim uzorcima je izoliran norovirus. Nekolicina je zbog blage dehidracije bila hospitalizirana, pri čemu su dobili infuziju glukozom u bolnici u Varaždinu", kazala nam je mama djeteta koje je bilo u bolnici.

Roditelji sumnjaju na hotel u kojem su boravila djeca

Dodaje kako ne žele upirati prstom ni u koga, ali traže od institucija da se pronađe mjesto zaraze, a oni upravo sumnjaju na hotel. 

"Isprva nam to nije bilo toliko strašno, ali kad smo vidjeli da se sva djeca vraćaju s istim simptomima, upalio nam se alarm. Djeca su bila u različitim restoranima i na različitim lokacijama, isto mjesto im je bio samo hotel. Isprva sam mislila da je možda hrana bila problem, ali sad mi se čini kako je problem u neadekvatno higijenski odrađenim prostorijama nakon prve zaražene grupe."

Nazvali smo ravnateljicu omiške škole Davorku Deur koja nam je tek kratko odgovorila da pošaljemo službeni upit na koji do zaključenja teksta nije stigao odgovor. 

Jedna od učiteljica koja je bila u pratnji na ekskurziji kazala je kako je većina zaražene djeca imala jake simptome s izraženim povraćanjem, a virus, dodaje, nije zaobišao ni učitelje. 

"Djeca su imala baš jake simptome, većinom proljev i povraćanje i to je trajalo dan do dva. Veliki je problem bio što nisu mogli kontrolirati povraćanje pa je toga bilo svugdje, po cijeloj sobi. To se događalo u noći i razumijem da nije bilo puno čistačica, ali to se baš loše očistilo. One su samo usisale debeli tepih. Bojim se da se to tako proširilo jer su većinom sva djeca bila smještena na prvom katu", kazala je učiteljica. 

Ravnatelj: Prvenstveno bismo mogli govoriti je li hotel poduzeo sve mjere, ali o izvoru zaraze ne

Ravnatelji drugih škola potvrdili su nam zdravstvene tegobe djece tijekom ekskurzije. Ravnatelj solinske OŠ Vjekoslav Parać Đuro Baloević kazao je kako je simptome imalo 15 učenika, dok je ravnatelj splitske OŠ Žnjan-Pazdigrad Željko Jurin potvrdio simptome kod 10-ak djece tijekom ekskurzije te još toliko nakon povratka u Split. Prema mišljenju ravnatelja, radi se o normalnoj pojavi kada djeca odlaze na putovanje. 

"Izrazito je neobično da se to desilo u hotelu. To je pristojan hotel u kojem sam i sam bio. Zašto se to desilo, ne znam. Ne znam je li moguće tu negdje hotel smjestiti kao izvor širenja zaraze. Prvenstveno bi mogli govoriti je li hotel poduzeo sve mjere kad se sve to već počelo događati u nekom epidemiološkom smislu, ali o izvoru zaraze mislim da ne", kazao je ravnatelj Jurin te dodao kako nije stručan da bi o tome donosio sud. 

Hotel: Epidemiolozi smatraju da izvorište zaraze nije hotel

Upit smo poslali i hotelu Trakošćan za koji roditelji sumnjaju da je zbog neodržavanja higijenskih standarda došlo do širenja zaraze norovirusa koji se, prema epidemiolozima, jako brzo i lako širi. Odbacili su tvrdnju da je hotel razlog širenja zaraze te kazali kako je isto potvrdila epidemiološka služba. 

"S obzirom na cirkulaciju Norwalk virusa u Hrvatskoj te prema kratkoći kliničke slike, epidemiolozi pretpostavljaju da se radi o navedenom uzročniku. Jednako tako, epidemiolozi smatraju da, s obzirom na to da je u hotelu boravio veliki broj gostiju te nitko osim grupa djece nije prijavio obolijevanje, da izvorište nije hotel ni zaposlenici hotela. 

Također svi nalazi zaposlenika su negativni i uredni, kao i nalazi sveobuhvatnih ispitivanja uzetih u hotelu. U suradnji s nadležnim Zavodom, u nekoliko navrata je provedena je dezinfekcija te su pojačane preventivne mjere te se isto preventivno provodi nakon svake grupe djece koja boravi u hotelu", odgovor je hotela Trakošćan. 

Ipak, u razgovoru s učiteljicom smo doznali kako joj se tu večer kada su djeca povraćala, jedna čistačica požalila kako je i ona imala virozu, ali nije mogla izostati s posla te je morala doći raditi. Dodaje kako postoji mogućnost da su se uzorci uzimali iz kuhinje, ali ne i soba na prvom katu. 

Epidemiološka služba: Svi uzorci su negativni

Iz epidemiološke služe ZZJZ Varaždinske županije kazali su kako su nakon zaprimljene prijave o oboljelima u hotelu Trakošćan, odmah prijavu proslijedili prema uredu za sanitarnu inspekciju u Varaždinu.

"Prilikom nadzora u objektu uzeti su uzorci hrane i vode na mikrobiološku analizu, učinjeno je uzorkovanje otisaka ruku, površina i pribora na mikrobiološku analizu, učinjen je zdravstveni nadzor svih zaposlenika prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, uključujući i analizu uzoraka stolice zaposlenika na patogene bakterijske i virusne uzročnike. 

Sve mikrobiološke analize uključivale su obradu i na Norwalk virus. Rezultati traženih analiza u svim uzorcima su negativni na patogene (uredni). U nekoliko djece je dokazan Norwalk virus, što je i kompatibilno s kliničkom slikom.

Karakteristika ovog virusa je da se lako i brzo širi u zatvorenom i bliskom kolektivu, a djeca na ekskurziji su upravo takav kolektiv. S obzirom na to da su grupiranja izazvana Norwalk virusom, preporučene su mjere koje vrijede za postupanje u tom slučaju, a glavna i važna mjera je liječenje i izolacija bolesnika te čišćenje i dezinfekcija površina i prostora u kojem borave bolesnici s ciljem da se bolest ne širi dalje u objektu", rekli su iz epidemiološke službe.

Roditelji se nadaju kako će se širenje zaraze zaustaviti bez obzira na razloge koji su utjecali na veliki broj zaražene djece, jer već sljedeći tjedan na ekskurziju odlazi još jedna grupa učenika iz Dalmacije. 

Pročitajte više