A poslušali su sve što kaže EU: Grčki BDP pada 4,6 posto, a nezaposlenost ide iznad 28 posto!

Foto:  Gulliver Image / Getty Image

SREDIŠNJA banka Grčke objavila je danas da će ekonomija te krizom pogođene zemlje ove godine nazadovati za 4,6 posto. Isto tako objavili su da će stopa nezaposlenosti dostići 28 posto!
 
Navedene prognoze su mnogo gore od očekivanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je procjenjivao pad grčke ekonomije od 4,2 posto. Grčka se od 2008. godine nalazi u dubokoj financijskoj i ekonomskoj krizi, dok je gospodarstvo Grčke prošle godine zabilježila ekonomski pad od 6,4 posto. Među mjerama štednje za rješavanje ekonomske krize je i otpuštanje 150.000 radnika u javnom sektoru do 2015. godine, a samo do kraja 2013. otkaz će dobiti čak 15.000 zaposlenih.
 
U okviru mjera rješavanja krize, država će prodati svoju udio u vlasništvu nad vodnim resursima, plinom, pa čak i lutrijom. Na privatizaciji do kraja iduće godine Grčka mora zaraditi 7,3 milijardi dolara, 12 milijardi do 2014. i 15 milijardi do kraja 2015.
 
Također, banke u toj zemlji koje imaju probleme u poslovanju morat će same osigurati novac za izlazak iz krize ili potražiti pomoć od države. U drugom slučaju morat će državi dati dionice i pravo glasa u odlučivanju. Ekonomski analitičari ističu da će kriza u Grčkoj biti nastavljena unatoč tome što je vlada te zemlje usvojila paket mjera štednje kako bi dobila 130 milijardi eura novog kredita.

Pročitajte više