Abecedarij 2012: Godina u kojoj je palo sve što ne smije pasti

Fotomontaža: TheRektor/Lajk.hr; Foto: Admir Buljubašić, Damjan Tadić, Tomislav Kristo, Goran Šebelić, Dragan Matić/Cropix

TREBALA je to biti godina smaka svijeta. I kamo sreće da je do njega došlo: bio bi to užasan kraj, ali i to je bolje od užasa bez kraja. Baš kad smo pomislili da nam ova godina ne može biti gora od prethodne, ona se potrudila to demantirati. Ono što je moglo poći po krivu, pošlo je, ono što je ostalo loše kao prije, ostalo je. A tko je preživio onu godinu, ne zna hoće li iduću.

Ovaj abecedarij 2012. podsjetit će nas na bitne događaje, aktere i pojmove godine na izmaku snaga. 

AFERE

Samo u Vladi bilo ih je na bacanje. Holy i njezino pismo, Holy i njezina kandidatkinja pod optužnicom, Čačić i njegov Ferenčak, Jakovina i njegova firma, Milanović i njegova skijanja, Ranko Ostojić i njegovo podstanarstvo kod Nine Pavića... A svoj doprinos dalo je i HDZ-ov Milijan Brkić s plagiranim diplomskim, kao i njegov šef Karamarko sa švrljanjem po povjerljivim dokumentima. A zamislite, cijelu godinu Milan Bandić ostao je upamćen samo po fontanama. Je li to napredak?

BDP

U Hrvatskoj to je kratica za "bruto društveni pad". Palo je sve što nije trebalo pasti, a sam bruto društveni proizvod padao je tempom od skoro dva posto kvartalno. Gotovo bi se moglo reći da je u godinu dana hrvatski BDP pao koliko i u prethodne četiri godine. Bio je to vrtoglavi pad u ponor, ali nikako da napokon udarimo u dno. U našem slučaju smak svijeta je proces koji teče.

CRKVA

Ništa nije pomoglo, ni Milanovićevi odlasci na mise, ni njegovo hodočašće papi u Vatikan, ni njegovo citiranje Biblije i pozivanje na Boga. Pa čak ni očuvana izdvajanja iz Državnog proračuna. Crkva se svejedno povampirila. Lovila je komunističke zločince, proganjala homoseksualce i masturbatore, da bi na kraju godine navukla kukuljicu, zapalila križ i krenula u sveti rat protiv spolnog odgoja. Ne zato što svećenici vode brigu o pornićima i kondomima, nego zato što nije prošao program njezine udruge Grozd. A time ni njihovi honorari.

ČAČIĆ, RADIMIR

Postao je Prvi potpredsjednik Vlade s pravomoćnom zatvorskom kaznom. Osam godina čekao je povratak na vlast, a kad ju je konačno dočekao, sustigla ga je presuda iz Mađarske. I sve je palo u vodu. Ipak, u godinu dana uspio je ostaviti traga: nažalost, ne preko realiziranih projekata i investicija, nego preko bahatih ispada, kadrovskih rješenja, ministarskih prepucavanja i stranačkih svađa, koje su nakon odlaska iz Vlade dovele do sabotiranja njezinih odluka. U Vladi je služio kao gromobran, izvan Vlade se pretvorio u elementarnu nepogodu

ĆATO, DVORSKI

Svaki centar moći dobio je svog pisara: Milanović je imao svoje novinare na vezi, Josipović svoje, Bajić samo rijetke nije imao, a uspio se nekako snaći i Karamarko. Sve u svemu, uzbudljivi su bili medijski obračuni: onda kad se osjetila napetost Pantovčaka i Banskih dvora, kad je bivši ministar policije napao aktualnog, kad je državni odvjetnik uhvaćen kako dila podatke... Za to im stvarno više nije bio potreban Vjesnik. 

DIKTATORI

Milanović je u stranku uveo kodeks poslušnosti, smjenjivao je ljude, nametao svoje kandidate, raspuštao ogranke. Tomislav Karamarko je činio isto. Dragutin Lesar također. Takvi su ljudi zavladali glavnim političkim strankama. Treba li se onda iščuđavati nas demokratskim deficitom u društvu?

DŽAKULA, VELJKO

Prvi predsjednik Republike imao je svog Srbina, pa je bio red da i Ivo Josipović nađe svog. Veljko Džakula savršeno mu je poslužio za udar na Milorada Pupovca, čije su se Novosti usudile zaviriti u Josipovićev džep, a zauzvrat će šef SDF-a dobiti mogućnost da dublje zavuče prste u manjinski ćup zlata.

EUROPSKA UNIJA

Bio je to prvi uspjeh Kukuriku koalicije, prošao je referendum za članstvo u EU. Propaganda je bila žestoka, ali i euroskeptici su dali sve od sebe da se napokon u Hrvatskoj otvori debata o prednostima i manama članstva u EU. Kriza je riješila mnoge nedoumice: prema EU opet se gleda kao prema obećanoj zemlji. Samo se treba nekako dotegliti do prvog srpnja iduće godine i spas će biti pri ruci.

FRENDOVI

Čak i u tako mračnim vremenima prijateljstvo je cvjetalo. Milanović je otkrio prijatelja Tedeschija, koji je onda otkrio prijatelja Borisa Vujčića, Karamarko je furao prijatelja Vasu, Linić je spašavao prijatelje Ježića i Kevića, Čačić je kadrovirao s prijateljima, Holy se okružila prijateljicama, Sanaderovi prijatelji svjedočili protiv njega na sudu, a jedan bivši prijatelj ga osudio zbog ratnog profiterstva.

GUVERNERI

Kad je Željko Rohatinski početkom godine izjavio da je "palo sve što ne treba pasti", odmah je pao i on. Na njegovo mjesto postavljen je zamjenik Boris Vujčić koji je postao prepoznatljiviji po svojim privatnim zabavama s Tedeschijem i Milanovićem, nego po svojoj politici. On je taj koji bi trebao izvući zemlju iz krize.

HEROJI HAAGA

Nije što su Ante Gotovina i Mladen Markač iznenada oslobođeni svih optužbi, ni što su noćobdije pomislile kako su njihove molitve urodile plodom, nije bitno ni što su svi pomislili kako su ovom presudom izbrisani svi zločini nakon Oluje. Ono što je bilo zanimljivo jest činjenica da su svi odjednom povjerovali omraženom Haagu. U godini smaka svijeta bio je to jedan mali civilizacijski korak naprijed. Jasno, uz Gotovininu poruku uskuhaloj masi: "Okrenimo se budućnosti".

IVO SANADER

Uvijek je volio biti prvi, a sad mu je to i uspjelo. Postao je prvi osuđeni ratni profiter u Republici Hrvatskoj. Koprcao se i žalio, napadao Bajića i dezavuirao svjedoke, činio sve ono što su radili njegovi prethodnici suočeni s optužnicama. Ali nije uspio. Pao je žrtvom vlastitog pravosuđa.

JOSIPOVIĆ, IVO

Najbizarnija ovogodišnja vijest s Pantovčaka bio je nalaz Državne revizije u kojem se otkrilo da je Ured predsjednika lani potrošio više od 800 tisuća kuna na prekovremene sate. A mi se brinuli što oni na Pantovčaku rade i kako uopće zarade i onu normalnu plaću. Čini se ipak da je Josipović pedantno zaračunao svaku minutu koju je proveo na Facebooku. Uz dvostruku noćnu tarifu.

KARAMARKO, TOMISLAV

Vratio se kao novi Tuđman, a onda popljuvao i Tuđmana i sve njegove nasljednike da su zapustili HDZ. On je taj koji će ga obnoviti. Pa je stranku ustrojio kao policijsko-obavještajnu huntu u kojoj se ljude postrojava, prebrojava, disciplinira i trenira. Proces učenja bio je bolan: prvo je odšutio Milanovićevo šamaranje u Saboru, pa mu je idućeg puta vratio duplo - čitajući s papira. Okreće HDZ prema desnici, vjerujući da će mu to dati potrebnu stabilnost u bazi. Ali kako to u ovoj državi obično biva, Vlada se toliko puta upucala u nogu da šef oporbe treba samo opaliti recku.

LETVICA

Mirela Holy podigla ju je dovoljno visoko da se provuku svi nakon nje. I Tihomir Jakovina, i Ranko Ostojić, i Željko Jovanović, i Andrea Zlatar, potpomognuta Vesnom Pusić. Smijenjena ministrica okoliša poslužila je kao izuzetak koji potvrđuje pravilo. A to pravilo kaže da pravila određuje premijer.

MILANOVIĆ, ZORAN

Glumio je premijera u sjeni, premijera s televizije, premijera koji spina, premijera koji se s pozicije moći iživljava na HDZ-u, ali i predsjednika SDP-a koji nameće svoju volju stranačkim neposlušnicima. Nazivao je protivnike "lošim ljudima", a zatim na svoje gafove primjenjivao privatni moralni kodeks. Njegova Vlada bila je dobra onoliko koliko je bio dobar njezin predsjednik. A on je bio loš. Pa sve gori.

NEMA ALTERNATIVE

Vladajuću koaliciju neki su očajnici nazivali "onim najboljim što Hrvatska trenutno ima". Što dovoljno govori o noćnoj mori u kojoj smo zapeli. Alternativa su HDZ, Damir Kajin, don Ivan Grubišić i Dragutin Lesar. Tu više ni alkohol ne pomaže.

ODGOJ, ZDRAVSTVENI

Kako je masturbacija postala nacionalnom temom broj jedan, nikome još zapravo nije jasno. Niti nam je jasno što svećenici imaju govoriti o seksu. Ali nam je jasno da svatko u ovoj zemlji ima mišljenje o onome o čemu nemaju pojma. Kao što nam je jasno da se SDP tako prčevito postavlja prema Crkvi samo zato što iza ovog programa stoji premijerova supruga.

POREZNICI

Podsjećalo je to na Robina Hooda kad su poreznici upadali sirotinji u domove i uzimali zadnju kokoš ili vreću brašna. Prvo su digli PDV, pa su navalili s porezom na nekretnine, pa se hvalili većim ubiranjem poreza, pa na stup srama pribili porezne dužnike... Uglavnom, najveći dio aktivnosti ove Vlade svodio se na ubiranje i nametanje poreza. A onda su opet sve spiskali na plaće. I još malo preko toga.

REJTING AGENCIJE

Prvi zadatak bio je očuvanje kreditnog rejtinga. U proljeće se postojana ocjena slavila kao veliki uspjeh nove Vlade. A kad nam je rejting krajem godine bačen u smeće, premijer Milanović je izjavio da ga nije briga što kreditne agencije misle o njegovoj politici. On neće otpuštati ljude iz državne uprave i gotovo. A privatni sektor neka radi što hoće.

SPIN

Kad se samo sjetimo kako se Zoran Milanović zgražao nad spin doktorima. A onda je njegov "visoki anonimni izvor iz Vlade" postao najcitiraniji dužnosnik ove vlasti. Spinalo se protiv koalicijskih partnera i stranačkih kolega, obračunavalo se i vrijeđalo, prijetilo i ucjenjivalo. Jedan dan je na redu bio Čačić, pa Vesna Pusić, pa Davor Bernardić, pa Komadina i Jovanović... Svakim danom popis se širio, rječnik zaoštravao.

ŠPIJUNI POPUT NAS

Opet smo se bavili tajnim službama, policijskim ispisima, telefonskim praćenjima, curenjima informacija, policajcima, tužiteljima i novinarima. Opet se nisu znali ni procedura, ni sustav kontrole, ni nadležnosti, kao ni sankcije. Svaka vlast imala je svoju obavještajnu aferu, pa zašto bi onda Milanovićeva bila izuzetak.

TAJKUNI

Ivica Todorić je ove godine lagano ispao iz đira. Otišao mu je Rohatinski, zaglavio Sanader, marginaliziran Bandić, dok mu ljubav putem letaka iskazuje još jedino kardinal Bozanić. Zato je sada "na štihu" Emil Tedeschi. Istina, pobjegao mu je trener košarkaškog kluba, ali su mu zato ostali premijer i guverner HNB-a. Počinje nova era tajkuna.

"UPECAJ LAŽNJAKA"

To je nova igra koju nam je krajem godine pod bor stavio ministar Predrag Matić, objavivši Registar branitelja. "Najčasniji popis" uključivao je imena 501 tisuće branitelja, pa je na zainteresiranima bilo da preko tražilice upecaju onog za koga misle da je lažnjak: onog tko je u registru, a ne bi smio biti ili onog tko se hvali da je branitelj, a u registru ga nema. Savršena igrica za cijelu obitelj.

VOLONTERI

Jedni su radili kao volonteri, drugi su volonterski radili. a jedna je radila pro bono. Bilo ih je na društvenim mrežama, ali i među ministrima, bilo je onih koji su primali plaću da ne rade ništa, kao i onih koji su puno radili da bi plaću primili od nekog drugog. A bilo je i mnogo onih koji su radili i nisu mjesecima primali plaću. Trebamo li se onda čuditi što nam je ovako?

ZAMP

Bila je to afera koja je predsjedniku države zatvorila oko i pred kojom je pravna država zatvorila oči. Ivo Josipović se prvo nije branio od tvrdnji da je preko prijatelja godinama iz svog društva izvlačio desetke milijuna kuna, onda se neuvjerljivo branio, zatim je pojašnjavao ono što mu je pasalo, prešućujući ono što mu ne odgovara, da bi na kraju krenuo u obračun s medijima koji su otvorili aferu. Uglacnom, još jednom se pokazalo: gdje je dr. Ivo, tu su novci.

ŽELJKO KERUM

Prvu godinu gradonačelničkog mandata započeo je špijunirajući zaposlenike gradske uprave kad dolaze na posao. Mandat završava tako što se gotovo godinu dana nije pojavljivao na gradonačelničkom poslu, ni na mjestu saborskog zastupnika. U međuvremenu, rasprodavao je komadiće poslovnog carstva, odrekao se najbližih suradnika, posvađao sa sestrom i uglavnom, doživio politički debakl. Od Keruma se ništa manje nije ni očekivalo.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Pročitajte više