Abu Anas al-Libi pojavio se pred sudom u SAD-u, tvrdi da nije kriv

Foto: Guliver Image / Getty Images

LIBIJAC Nazih al-Ragje, poznatiji kao Abu Anas al-Libi, navodni član Al Kaide osumnjičen za napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. godine u kojima su ubijena 224 civila, odbacio je u utorak krivnju pri prvom pojavljivanju na sudu u New Yorku.

Al-Libija su početkom mjeseca zarobile specijalne postrojbe vojske Sjedinjenih Država i prebacile u New York gdje ga je sud 2000. zajedno s 20 drugih navodnih članova Al Kaide optužio za "urotu u cilju ubijanja američkih građana" te "uništenja zgrada i imovine Sjedinjenih Država" u istočnoj Africi.

Savezni sudac naredio je da 49-godišnji Libijac ostane u pritvoru zbog straha od bijega i zakazao iduće ročište za 22. listopada.

U atentatu na američko veleposlanstvo u Nairobiju ubijeno je 213 osoba, od čega 12 Amerikanca, a ranjeno više od 5.000. U istodobno izvedenom atentatu u Dar es Salaamu u Tanzaniji ubijeno je 11, a ranjeno 85 osoba.

Prema optužnici, Libi koji je stručnjak za informatiku i telekomunikacije, bio je zadužen za fotografski i vizualni nadzor veleposlanstva u Nairobiju.

Nakon godina lutanja po raznim državama, među kojima je Velika Britanija gdje je dobio azil krajem 90-ih, nakon boravka u Afganistanu, Pakistanu i "tajnim" zatvorima u Iranu, Libi se vratio u domovinu nakon pada pukovnika Moamera Gadafija 2011.

Pročitajte više