Američke snage izvršile napade u Somaliji i Libiji: Zarobljen barem jedan teroristički vođa

Foto: Guliver Image/Getty Images

SPECIJALNE američke snage izvršile su dva napada, jedan u Somaliji, drugi u Libiji, usmjerena na dvojicu islamističkih vođa osumnjičenih za terorizam, od kojih je barem jedan zarobljen, rekli su dužnosnici u Washingtonu.

Glasnogovornik Pentagona George Little potvrdio je u subotu navečer u Washingtonu da su specijalne američke snage zarobile u Libiji Abua Anasa al-Libija, jednog od navodnih čelnika Al-Kaide, kojega SAD traži zbog uloge u napadima iz 1998. na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji. U rukama je američke vojske na "sigurnom mjestu, izvan Libije", istaknuo je glasnogovornik.

Ranije iste večeri taj je glasnogovornik potvrdio drugi napad, ovaj put u Somaliji, usmjeren na drugog islamista koji pripada somalijskoj skupini Al-Šabab.

"Mogu potvrditi da su jučer, 4. listopada, američki vojnici bili angažirani u operaciji protiv terorizma spram poznatog terorista Al-Šababa", kazao je u subotu navečer taj glasnogovornik Pentagona.

Nije mogao potvrditi je li dužnosnik Al-Šababa, čiji identitet nije otkriven, ubijen, zarobljen ili je izbjegao taj napad specijalnih snaga.

U Libiji su američke snage - Navy Seals, elitne postrojbe marinaca, po The New York Timesu, - imale više sreće okončavši potjeru koja je trajala više od petnaest godina.

Abu Anas al-Libi, pravog imena Nazih Abdul Hamed al-Raghie (49), bio je član Libijske islamske borbene skupine prije nego što se pridružio mreži Al-Kaide. Jedna je od najtraženijih osoba u FBI-ju koji je ponudio pet milijuna dolara za njegovo hvatanje. Optužen od američkog pravosuđa zbog uloge u napadima 1998., mogao bi biti prebačen u SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara