Adris grupa: Lažni domoljubi na vlasti prijete Croatia Osiguranju

Foto: Hina, Index

"ADRIS grupa čini sve da Croatia Osiguranje postane regionalnim liderom. No to, čini se, nije dovoljno jer su ambicije onih koji su od politike i, nažalost, od domoljublja napravili vlastito zanimanje, uvijek ispred razuma i šireg nacionalnog interesa", stoji, između ostalog, u priopćenju Adris grupe, a nakon odluke Vijeća za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije da se Saboru predloži reviziju privatizacije Croatia Osiguranja.

U oštrom reagiranju iz Adris grupe podsjećaju da su ispunili sve zahtjeve koje je država, kao prodavatelj, od njih zahtijevala.

"Adris grupa prihvatila je pravila koja je odredio prodavatelj (RH) i sudjelovala na međunarodnom natječaju za privatizaciju CO. U međunarodnoj konkurenciji dala je najbolju ponudu za kupnju 38,6 posto dionica vodeće osiguravateljne nacionalne tvrtke. Istodobno, Adris se obvezao dokapitalizirati CO s dodatnih 840 milijuna kuna, što je i učinio. Od tada, Adris čini sve kako bi, na otvorenom tržištu osiguranja i u konkurenciji globalnih kompanija, CO ojačao svoju tržišnu poziciju u Hrvatskoj i regiji", stoji u priopćenju, u kojem se dalje navodi plan Adrisa da ovu staru hrvatsku tvrtku prometne u regionalnog lidera.

"Time bismo kao gospodarstvenici na najbolji način pridonijeli svojoj domovini, konačnom izlasku Hrvatske iz krize i daljnjem jačanju hrvatskog gospodarstva", tvrde iz Adrisa.

"Ali, čini se da to nije dovoljno. Da su ambicije onih koji su od politike i, nažalost, od domoljublja napravili vlastito zanimanje, uvijek ispred razuma i šireg nacionalnog interesa. Da se u želji za osvajanjem ili pak zadržavanjem vlasti, ne biraju sredstva, kadšto i na vrlo suspektan način, te da uvijek u tom poslu stradava pamet, a u slučaju CO održivost i, moguće, radna mjesta", upozorava Adris grupa.
 
Do sporne odluke Vijeća za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije došlo je nakon obavljene revizije državnog proračuna za prošlu godinu, u kojoj je upravo prodaja Croatia Osiguranja bila najznačajniji prihod. Vijeće je istaknulo da je u odluku o privatizaciji trebao biti uključen i Sabor, kao i da je 2013. godine značajno smanjena vrijednost nekretnina CO-a. Dodatno su u pitanje došle i visoke cijene konzultantskih usluga, koje su dosegle 27 milijuna kuna.

Pročitajte više