Afera Strojarska: Imamo dokument u kojem Bandić nudi sve usluge za realizaciju projekta!

Foto: Boris Kovačev Cropix/Index

REDAKCIJA Indexa u posjedu je službenog pisma gradonačelnika Zagreba Milana Bandića investitoru Projekta Strojarska VMD Promet u kojem gradonačelnik obavještava ovu tvrtku da je sva potrebna dokumentacija za izradu projekta naručenog od Crkve spremna.

> Afera Strojarska: Bandić prodao Crkvi parcele u Strojarskoj za malo više od 730 tisuća kuna

> "Afera Strojarska": U poslovima Crkve i Bandića ima posla i za DORH

> Ekskluzivno: Bandić i Crkva došli do građevinske dozvole tako što su izbrisali aktivni nogometni klub iz 1954. godine!  
 
 "Gradske službe spremne su, prema dinamici Investitora, u predloženim rokovima izvršiti potrebne aktivnosti iz svog djelokruga za realizaciju projekta - izdavanje lokacijskih dozvola za građevinsku parcelu i pristupne ceste, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parceli projekta, izdavanje potvrde glavnog projekta", stoji u pismu poslanom u veljači prošle godine.  

Bandić osobno stao iza projekta 

Pismo jasno potvrđuje kako je gradonačelnik Bandić osobno stao iza projekta na kojem bi Crkva trebala zaraditi oko 18 milijuna eura. Naime, Crkva je vlasnik dijela zemljišta u Strojarskoj, no projekt koji planiraju graditi obuhvaća i dio gradskog te državnog vlasništva. No, s garancijom Milana Bandića, prije dvije godine raspisali su natječaj za idejni projekt na kojem je pobijedila tvrtka Proarh, a nakon toga natječaj za investitora poslovno-stambenog kompleksa na kojem je izabrana Tvrtka VMD Promet.
 
Što je točno Bandić mislio pod "potrebnim aktivnostima", postat će svima jasno par mjeseci kasnije. 
 
S obzirom na to da je Crkva u svom projektu "zapasala" i više nego što je imala u svom vlasništvu, trebalo je "riješiti problem" Nk Sloga- Gredelj koji je tada bio suvlasnik dijela parcela. Bandićev Gradski ured za Imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba dva mjeseca nakon pisma VMD-u, donio je Rješenje prema kojem današnja NK Sloga Gredelj, koja se natječe u četvrtoj ligi, nije pravni slijednik NK Sloge iz 1954. godine te im je na taj način oduzeto zemljište. 
 
Nesređeno imovinsko-pravno stanje 
 
Bila je riječ o jednostranoj odluci, a čelnici Kluba  vijest o gubitku zemljišta saznali su tek nedavno od novinara Indexa.    
 
Samo mjesec nakon te sporne odluke Gradski će zagrebački Ured izdati i građevinsku dozvolu. I to bez da su riješeni imovinsko-pravni problemi! Naime, građevinska dozvola ne može se izdati ukoliko vlasnik projekta nema čitavo zemljište na kojem gradi u svom vlasništvu. Nekoliko dana nakon pisanja Index-a o oduzimanju zemljišta klubu, Grad Zagreb potpisuje kupoprodajni ugovor s Nadbiskupijom za tu zemlju. 
 
Za taj ostatak potrebnih parcela Nadbiskupija je izdvojila malo više od 730 tisuća kuna. Znači, više od pola godine nakon što su počeli građevinski radovi, tek je napravljeno ono što je inače glavni uvjet za izdavanje građevinske dozvole.  
 
Neistine iz Bandićeva pisma
 
Isto tako vrlo je bitno naglasiti kako se u Bandićevu pismu od veljače 2012. godine navodi kako je VMD "novi vlasnik zemljišta u Strojarskoj", no VMD nije vlasnik ni danas, već je to i dalje Zagrebačka nadbiskupija, a na dijelu zemljišta na kojem se vode građevinski radovi vlasnik je i država! 
 
Naglasimo i kako su danas, na temelju članaka te dokumentacije koja je izašla na portalu Index.hr, gradilište u Strojarskoj posjetile Inspekcijske službe Ministarstva graditeljstva. Vijest koju smo sinoć objavili da je održan kolegij u Ministarstvu te da će Inspekcije danas po prvi puta posjetiti gradilište u Strojarskoj danas su i službeno potvrđene. 
Čeka se nalaz Inspekcije
 
Također dobili smo i služeno očitovanje Ministarstva kada smo ih upitali što misle poduzeti po pitanju brojnih nepravilnostima koje smo objavili u poslovima Grada i Crkve.
 
"Navedena lokacija stavljena je u program i plan rada građevinske inspekcije. Ministarstvo graditeljstva i  prostornog uređenja u što skorijem roku  uputit će na teren građevinske inspektore koji će izvršiti pregled i nadzor zatečenog stanja.  Nakon obavljenog nadzora moći ćemo vam dati više informacija, a za sva ostala pitanja vezana uz izdavanje građevinske dozvole obratite se nadležnom gradskom uredu", stoji u odgovoru za Index.
 
 

Pročitajte više