Afera ZAMPORION - Vojković promijenio priču: Posao od HDS-a nismo dobili na javnom natječaju

MARKO VOJKOVIĆ, vlasnik tvrtke Emporion, gostovao je večeras kod voditelja Romana Bolkovića u emisiji Romanovi koja se emitira na Jabuka TV-u. Vojković je pokušao objasniti da u poslovima sa ZAMP-om nema ništa čudno te da ne postoji afera.  Vojković tako  tvrdi da je prvi ugovor potpisan s HDS-om bio onaj 1993. godine, a kao glavni pregovarač nastupao je tadašnji predsjednik HDS-a Adalbert Marković, dok je Josipović bio mladi pravnik koji nije bio u mogućnosti donositi odluke. Vojković kaže da su ga pozvali jer je trebalo odvojiti poslove od beogradske centrale SOKOJ-a.

Vojković: Veliki su troškovi

"Marković je tada najviše znao o zaštiti autorskih prava. On je bio taj koji je pokušao osamostaliti taj sustav", rekao je Vojković dodajući da je Josipovića upoznao preko sestre Sande s kojom je Josipović studirao.

Voditelj Bolković upitao ga je kako može izjaviti da mu posao nije baš isplativ, ako je već 2004. godine imao 16 milijuna kuna prihoda od ZAMP-a.

"Prihod koji se na tome može ostvariti ovisi o naplati, a s druge strane veliki su i troškovi", pokušao je objasniti Vojković dodajući da postoji velika baza podataka koja sadrži oko 2,5 milijuna autora, kao i da je obrada svih glazbenih izvedbi kompleksna.

Bolković kaže kako se u današnje vrijeme s aplikacijama koje posjeduje obični iPhone vrlo lako može vidjeti koja glazba svira i tko je autor te da postoji niz takvih aplikacija.

Imamo puno nenaplativih potraživanja

"Nije bitno prepoznati stvar nego kada je ona objavljena, na kojem albumu i tako dalje. Riječ je kompleksnom sustavu", kaže Vojković, na što je voditelj rekao da se dobit od 29 milijuna kuna nakon odbitka poreza ne može okarakterizirati kao neisplativ posao.

"Stvar je u naplati. Imamo dosta nenaplativih poslova i uvijek ih vučemo kao nenaplativa potraživanja i u bilanci uvijek stoji prihod. Prihod je potencijalno moguća dobit, koja možda neće a možda hoće biti realizirana, a mi na dobit moramo platiti poreze što i radimo", rekao je Vojković požalivši se kako mu je sve teže raditi jer mora angažirati sve više ljudi. Kako je rekao Vojković, na ZAMP-u radi oko 120 ljudi, zbog čega samo plaće predstavljaju trošak od 20 milijuna kuna.


Vojković je upitan i može li se to tumačiti kao monopol, na što je kazao da se ugovor mijenjao 11 puta od 1992. godine i to svaki puta na njegovu štetu. 

Nije bilo natječaja

"Nismo dobili posao na javnom natječaju jer toga nije ni bilo 1992. godine, već smo dobili poziv da predložimo model. Nismo jedini pozvan", rekao je Vojković što je sasvim suprotno od onog što je rekao u razgovoru za Poslovni dnevnik kada je naglasio da je postojao natječaj 1992. godine. Vojković nije direktno odgovorio je li riječ o monopolu.  

Vojković kaže da je Emporionu zapravo nepovoljan posao iznajmljivanja prostora, jer se smanjuje konačan prihod.

Nisam htio odgovarati novinarima Indexa i Novosti

Zanimljivo je kako je Vojković rekao da nije htio odgovarati novinarima Indexa i Novostima na njihove upite jer do sada nisu ubacivali odgovore ZAMP-a.

"Nije bilo smisla", rekao je Vojković zaboravivši da to ne može biti istina jer su kolege s Novosti tada tek otvorili temu, a Index je objavio sve odgovore ZAMP-a.  "Je li Josipović napravio zakon od kojeg imate koristi?", upitao ga je Bolković. 

Josipović je bio na drugoj strani


"Josipović je najveći pritisak radio na smanjenje troškova. On je radio na drugoj strani,  na povećanju prihoda tako da autori imaju više", rekao je Vojković dodajući da nema veze što je njegova sestra bila članom Predsjedništva, jer su se u njenom mandatu mijenjali ugovori na njegovu štetu.

Vojković kaže da je afera ZAMP zapravo stara i da nema ništa novo pa je tako odbio odgovor na pitanje je li moguće da ga štite izdanja EPH.

"Meni je bilo zanimljivo da su se prozivali drugi mediji jer o tome ne pišu. To je smiješno. Ako imaju eskluzivu normalno je da je drže za sebe. Ako mediji ne pišu o tebi ne znači da si njihov miljenik. To valjda znači da nisi miljenik. Ne slažem se da je ovo sa ZAMP-om bilo kakva afera", rekao je Vojković.

Napad na Josipovića dogodio se nakon sukoba s Mesićem

Napad na Ivu Josipovića se događa nakon što se sukobio sa Stjepanom Mesićem, rekao je voditelj Bolković u čudu kako se toga nitko nije sjetio.

"On je miran i staložen čovjek. Ne bi Josipović bez veze napao Mesića, mora da je tu nešto bilo. Tu su svakakvi posli u pitanju.  Ne bi tek tako napao Mesića znajući kakvo je Mesić zlopamtilo. I sada je Index objavio eksluzivno dnevnik bivšeg predsjednika Mesića iz Rusije", rekao je Bolković, pitajući Vojkovića vjeruje li da iza Indexa stoji Mesić.

Mesić i NInoslav Pavić


"S Mesićem nemam nikakav problem. On je bio državni činovnik, a sada nije i svejedno prima plaću", rekao je Vojković.

Vojković kaže kako ne postoji poveznica ove afere s predsjednikom Josipovićem, jer da postoji takav dokument, on bi sigurno izašao.

Bolković ga je upitao za odnose s Ninoslavom Pavićem kao i aferu Adriaticanet kao i za odnose s Hypo bankom. Vojković je rekao da je tražio nekog partnera iz medija, a odlučio se WAZ ili Styria.

"Nismo pregovarali s Pavićem i EPH nego direktno s WAZ grupom. Oni su to realizirali kroz svoju lokalnu tvrtku", rekao je Vojković, spomenuvši u kontekstu Slobodne Dalmacije i angažman Hypo banke.

Feral nije tržišno uspio

Vojković tvrdi da uvijek voli pogledati tko piše o njemu i voli provjeriti tko to piše. 

"Ne vidim nikoga tko je impresivan u svojoj karijeri da bi bio vjerodostojan. Vidim te Novosti, odnosno bivše Feralovce, ali ni oni nisu imali neki veliki tržišni uspjeh", rekao je Vojković ponovno dodavši da afera ZAMP ne postoji.  


 

Pročitajte više