Afrički liječnici napadnuti jer su pomagali muslimanskoj djevojčici, katolički biskup stao u obranu

Screenshot: YouTube

RIMOKATOLIČKI biskup u Africi zaštitio je dijete od pripadnika narodne vojske koji je prijetio da će nožem ubiti dijete, piše Voanews.com.

Dijete je islamske vjeroispovijesti, a incident se dogodio u nedjelju kada je nenaoružani biskup Dieudonne Nzapalainga u Banguiju, u središnjoj Africi, već četiri dana s medicinskim timom brinuo o ljudima u selu kojima je trebala medicinska skrb i briga. Sela koja su posjećivali udaljena su od grada Bangui oko 225 kilometara.

U jednom od naselja u okolici Banguija dominira muslimanska etnička skupina, koja je zadnje dvije godine stala uz bok tamošnjim pobunjenicima. Zajednica je česta meta većinom kršćanski nastrojenih pripadnika narodne vojske.

Liječnik je sa svojim timom odlučio povesti 8-godišnjakinju i njezinu obitelj do Banguija kako bi je liječili u bolnici. Iako su izvorno zaštićeni od UN-ovih mirovnih snaga, u trenucima putovanja prema gradu nisu imali nikakvu pratnju koja bi ih zaštitila od napada.

Po povratku u Bangui vozilo im je zaustavljeno od strane narodne vojske na cesti udaljenoj 26 km od grada.

Jedan od doktora, Elkana Ndawatcha, ispričao je kako su napadači sa sobom imali granatu i prijetili da će ju baciti na vozilo liječnika ako pokušaju ići dalje prema gradu.

"Bili su naoružani s noževima", ispričao je i dodao kako su tada izvukli jednog muškarca iz automobila i prijetili da će ga ubiti ako ne odustanu od puta.

Tada je reagirao biskup Nzapalainga i povukao za ruku napadača koji je u tom trenutku htio povući nož. Došlo je do svađe između liječnika i pripadnika narodne vojske, a nakon 15 minuta rasprave uspjeli su ponovno otići.

Spasili su i taoca te ga povukli nazad u svoje vozilo. Djevojčica koja je morala na hitno liječenje uspješno je dovezena do bolnice.

Liječnici su rekli i kako bez obzira što su bili u blizini policijske postaje, nitko nije došao intervenirati.

Mnogi mirovni promatrači i prije su preispitivali neutralnost Središnjih afričkih sigurnosnih snaga u sukobu između kršćanske i muslimanske zajednice.

Pročitajte više