Akcija "Dan ljubaznosti u prometu" 17. put na zagrebačkim ulicama

Ilustracija: Ranko Šuvar/Cropix

SLUŽBA za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture danas na zagrebačkim ulicama po sedamnaesti put organizira akciju "Dan ljubaznosti u prometu". Akcija se organizira s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

U vremenu od 10 do 14 sati šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima, a krajnji je cilj akcije da se svi sudionici u prometu osjećaju sigurnije i ugodnije.

"Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: `Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu`. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: `Hvala` ili da se osmjehnu. Osmijeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji", stoji u pozivu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prošle je godine od ukupno 18.048 evidentiranih vozača 64,03 posto propustilo pješake, čime je smanjen broj savjesnih vozača u odnosu na 2012. godinu za 0,18 posto.

Pročitajte više