Akcija Indeks u Osijeku: Određen pritvor protiv petero okrivljenika

Foto: Vlado Kos (Cropix)

 SUDAC istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je pritvor za petoricu od ukupno 39 osumnjičenika s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji su privedeni u jučerašnjoj cjelodnevnoj akciji. Pred istražnog suca izišla su trojica profesora, asistent i posrednik. Jedan je od njih prilikom dolaska na sud novinarima dobacio da se ne osjeća krivim. Istražni sudac za njih je odredio jednomjesečni pritvor.

Razlog pritvora objašnjava zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić:

"Određen je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Prerano je pričati o krivici, ovo je ona faza postupka u kojoj se prikupljaju dokazi i u kojoj se trebaju utvrditi sve relevantne okolnosti. Inače je sumnja da se radi o kaznenim djelima protiv službene dužnosti i to o tri vrste kaznenih djela: zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te primanja i davanja mita", objasnila je Fumić.

Osnovano se sumnja da su profesori i asistent, tijekom 2010. i 2011. godine u više navrata studentima upisivali ocjene bez polaganja ispita na redovan način, za što su zauzvrat dobivali novac i razne poklone. 

USKOK je zatražio pritvor za petoricu od ukupno 39 osumnjičenika s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji su privedeni u jučerašnjoj cjelodnevnoj akciji.

USKOK-ova mreža, podsjetimo, obuhvatila je i 21 studenta te 12 posrednika, djelatnika administracije. Uz petero spomenutih, preostalih 34 pušteni su nakon saslušanja. Dekan fakulteta Željko Turkalj do zaključenja priloga ostao je nedostupan za komentar cijelog događaja.

 
Podsjetimo, pripadnici kriminalističke policije i USKOK-a upali su jučer ujutro oko 8 sati na Ekonomski fakultet u Osijeku i započeli s pretraživanjem ureda i izuzimanjem dokumentacije. Privedeno je 39 osoba. Među njima je pet profesora, jedan asistent, 21 student, a ostalo su djelatnici administracije. 
 
 
Sumnja se na kupnju i prodaju ispita, zloporabu položaja i ovlasti i druge koruptivne radnje. Studenti kažu da su čuli za kupovinu ispita i da su cijene bile od tisuću eura za dvojku pa na više.
 

Pročitajte više