"Ako je namjera da Glas istre i dalje glumi bilten IDS-a, onda im za to ne treba puno radnika"

Ilustracija: Arhiva

PREDSTAVNICI sindikata u Glasu Istre istaknuli su danas da ne znaju na koji način Uprava Glasa istre novine d.o.o. namjerava poslovati kada, i bez jučerašnjih otkaza šesnaestorici radnika, u tim novinama nedostaje radnika, osim ako Glas Istre neće i dalje glumiti bilten IDS-a.

Ako je namjera da Glas istre i dalje glumi bilten IDS-a, onda vjerojatno računaju da im za to ne treba puno radnika, izjavili su sindikalni povjerenici u Glasu Istre, Dubravka Blaško i Zvjezdan Strahinja, na konferenciji za novinare podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Glasu Istre, održanoj ispred ulaza u redakciju u Puli.

Dubravka Blaško rekla je kako je Glas Istre u veljači, prema podacima Uprave, imao 107 radnika, no od tada su tvrtku napustili mnogi, pa s ovih najnovijih 16 otkaza računa se da je trenutno u tvrtki zaposleno osamdesetak radnika.

"S preostalim otkazima koje očekujemo ovih dana, ta će brojka pasti i ispod sedamdeset što će izravno utjecati na kvalitetu jedinog istarskog dnevnika", ocijenila je Blaško.

Podsjetila je da sindikat još od 4. travnja čeka odgovor Uprave na pitanje otkud novac za isplatu zaostalih i novih plaća te za podmirenje duga prema Novom listu.

"Ako su u pitanju prihodi od povećane prodaje novina ili marketinških aktivnosti to znači da bi time prestala potreba za programom zbrinjavanja viška radnika", ustvrdila je Dubravka Blaško.

Dodala je da su u međuvremenu i pomoćnik glavnog urednika kao i izvršna urednica napustili tvrtku, no, kako je rekla, "to nije moglo utjecati na pomicanje liste za otkaz jer ti radnici nisu bili na toj listi".

"Jučer je 16 radnika dobilo otkaz, dok za preostalih 15 ljudi koji se nalaze u Programu zbrinjavanja viška radnika ne znamo kada će, ali je izvjesno da su na toj listi", istaknuo je Zvjezdan Strahinja.

Predsjednik podružnice HND-a u Glasu Istre Boris Vincek kazao je da je i on među zaposlenicima koji su dobili otkaz, čime Uprava daje jasnu poruku kako se "daje otkazu čovjeku koji brani etička prava novinarstva".

"Pitanje je tko će htjeti više obnašati tu dužnost kada ih ova funkcija Zakonom ne zaštićuje od otkaza. To je jasan signal kuda se ide", zaključio je Vincek.

Pročitajte više