Američka gospodarska komora: Milanovićev posjet tehnološkim divovima napokon daje pozornost IT sektoru

Foto: FAH

PREDSTOJEĆI posjet premijera Zorana Milanovića najvećim američkim informacijsko tehnološkim tvrtkama potvrda je da je IT sektor u Hrvatskoj napokon dobio pozornost kakvu zaslužuje, priopćila je u petak američka gospodarska komora u Hrvatskoj.

"IT sektor jedan je od najznačajnijih pokretača gospodarskog razvoja, što je uostalom naglašeno i u nedavno usvojenoj industrijskoj strategiji. No, kako bi se ambiciozni ciljevi strategije ostvarili, potrebno je graditi prisutnost na globalnoj poslovnoj sceni. Ovakvi posjeti služe upravo tome, traženju prilika za suradnju, razvoju odnosa i upoznavanju praksi najvećih svjetskih kompanija", rekla je u priopćenju izvršna direktorica AmChama u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić.

Milanović kreće od Microsofta

Milanović posjet započinje u Redmondu, u državi Washington, sjedištu Microsofta, vodeće svjetske kompanije u proizvodnji softvera, gdje će se sastati s Amy Hood, izvršnom potpredsjednicom tvrtke i i glavnom financijskom direktoricom.

U utorak, hrvatsko izaslanstvo odlazi u kalifornijsku Silicijsku dolinu, područje s najvišom koncentracijom visokotehnoloških kompanija u svijetu. Tamo će ih prvo primiti John Chambers, glavni izvršni direktortor Cisca, međunarodne tehnološke tvrtke koja se bavi dizajnom i proizvodnjom mrežnih sustava. Nakon toga bit će održan sastanak s Markom Hurdom, glavnim izvršnim direktorom korporacije Oracle.


U srijedu će Milanović posjetiti HP, kompaniju koja je krenula "iz garaže", da bi izrasla u jednu od najvećih svjetskih IT tvrtki. Razgovarat će s predsjednicom i generalnom direktoricom Meg Whitman.

Prvo Silicijska dolina, onda New York

Nakon Silicijske doline hrvatsko izaslanstvo putuje za New York, u posjet IBM-u. Domaćin će im biti Chuck Prow, globalni generalni direktor za javni sektor kompanije.

S Milanovićem idu i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i ministar zdravstva Siniša Varga, a u izaslanstvu su, među ostalima i Ivan Marić, zamjenik ravnatelja SRC-a, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost te Marija Vukelić, izvršna koordinatorica službe za privlačenje investicija.

Milanović: Prvi radimo nešto ovog tipa

"Idemo na vrlo ozbiljne poslovne razgovore na koje nitko nikad iz Hrvatske na ovoj razini nije išao, što se priprema već mjesecima", izjavio je Milanović prije dva tjedna, najavljujući odlazak u SAD. On je tada kazao kako se radi o najvećim svjetskim informatičkim kompanijama kojima će se Hrvatska predstaviti, a ima pripremljene i neke konkretne ponude.

Prije sastanaka s vodećim ljudima vodećih svjetskih IT kompanija, Milanović će posjetiti Gig Harbour, gradić u državi Washington i tamo se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice.

Pročitajte više