Američka vojska obučavala je iranske oporbene mudžahedine, iako ih klasificiraju kao teroriste

AMERIČKI Joint Special Operations Command (JSOT) svojevremeno je obučavao pripadnike iranske opozicijske grupacije Mujahedin-e-Khalq (MEK), iako američke vlasti ovu organizaciju klasificiraju kao terorističku.

Seymour Hersh, novinar New Yorkera i dobitnik Pulitzerove nagrade, tvrdi kako se njihova obuka odvijala na sigurnoj lokaciji pod kontrolom ministarstva energetike države Nevade, nedaleko od Las Vegasa. Navodi kako je obuku tajno odobrila sama Busheva administracija, a program je prekinut netom prije negoli je Obama zasjeo na čelo države.

"Tu smo ih obučavali, jer nam je ministarstvo energetike osiguralo tajnost, s obzirom na to da posjeduju ogromna zemljišta u Nevadi. Dopremali smo ih iz daleka i bilo nam je važno popraviti njihovu sposobnost komunikacije i koordinacije", kazao je Hershu umirovljeni visokopozicionirani general koji je savjetovao i Bushevu i Obaminu administraciju o sigurnosnim pitanjima.

Kazao je kako su pripadnici MEK-a dobili naobrazbu iz kriptiranja, naprednih komunikacijskih tehnologija, vojne taktike i korištenja oružja.Isto tako, napominje da je upozorio JSOT da je Iran vrlo dobar u protuobavještajnim tehnikama i da bi SAD mogao upasti u velike probleme ak se program razotkrije.

Surađivali i s Mossadom

Hersh navodi kako su mi i neki sadašnji i bivši dužnosnici obavještajnih agencija potvrdili da  SAD MEK direktno ili indirektno opskrbljuje oružjem i logističkom potporom još od 2003. godine. Osim toga, čini se kako SAD nije bio jedini s kojim su pripadnici MEK-a surađivali.

Umirovljeni viši dužnosnik obavještajne službe kazao je kako je Izrael surađivao s MEK-om u nizu sabotaža na teritoriju Irana, uključujući i napade na naftovode. Isto tako, prošlog su mjeseca dva viša dužnosnika Obamine administracije za NBC kazala kako je Mossad obučavao i financirao pripadnike MEK-a koji su ubijali iranske znanstvenike.

Svejedno je jesu li na listi

MEK je zapravo radikalni islamsko-marksistički pokret kojeg je Human Rights Watch označio kao kult, a SAD ga ima na listi terorističkih organizacija. U međuvremenu je sve više istaknutih političara, poput Rudyja Giulianija, izrazilo želju da se MEK skine s te liste, ali većina stručnjaka u SAD-u misli kako ti nije pametno i da za tim nema potrebe.

"MEK je iz godine u godinu ponovno ostajao natoj listi, svih osam godina Busheve administracije i sve godine otkad je Obama tu. Vjerojatno je lakše ponovno ih tako klasificirati, iako zapravo nema veze jesu li ili nisu na toj listi ako ćemo s njima nastaviti surađivati, jer najveći broj ljudi dosad nije ni znao za tu suradnju. Za to nisu znali ni mnogi u vladi", kazao je za RT Reza Marashi, direktor Nacionalnog iranskog američkog vijeća.

Pročitajte više