Američki Politico kreće u proboj na europsko tržište

Screenshot: Axel Springer/YouTube

AMERIČKI politički časopis i portal Politico u suradnji s njemačkom medijskom tvrtkom Axela Springera kreće u travnju u proboj na europsko tržište s ciljem da postane "dominantna politička publikacija" na kontinentu, najavljuje britanski Guardian u srijedu.

Europska podružnica Politica kreće na internetu 21. travnja s više od 40 novinara diljem kontinenta, a tiskano izdanje u 30.000 primjeraka pojavit će se na kioscima dva dana kasnije. Europsko središte bit će u Bruxellesu, ali će se tiskana izdanja pojaviti i u drugim europskim velikim gradovima poput Londona, Pariza ili Berlina.

Suosnivač i glavni urednik Politica John Harris kaže da će europsko izdanje pokrivati područja politike, poslovanja, sigurnosti i ekonomije.

"Ja sam obožavatelj Financial Timesa, The Economista i međunarodnog izdanja New York Timesa. Ali ravnopravno ćemo se s njima natjecati od prvog dana", kazao je Harris.

"Veliko, sedmeroznamenkasto" ulaganje

"Širenje u Europu je daleko najveći projekt koji smo poduzeli. Ne mogu zamisliti da ćemo već za godinu dana biti dominantni, ali ćemo sigurno biti veliki igrač u europskim razgovorima", naglasio je.




Harris je rekao da je ulaganje u projekt "veliko, sedmeroznamenkasto".

Među novinarskim osobljem bit će Ryan Heath, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa, dvojica nekadašnjih urednika Reutersa Pierre Briancon i Nicholas Vinocur, te briselski dopisnik Die Welta Florian Eder.

"Željeli smo pronaći ljude koji znaju ili razumiju zašto Politico donosi jedinstven pristup, ali i ljude koji imaju izvore u Europi", rekao je izvršni urednik europskog izdanja Matt Kaminski.

Politico je medijska kuća osnovana 2006. u Washingtonu. Poslovanje je izgradila fokusirajući se na američku političku elitu u glavnom gradu. U Washingtonu izlazi u nakladi od 37.500 primjeraka, a osim tiskanog i internetskog izdanja, ima i svoj radio i televiziju.

Pročitajte više