Američko gospodarstvo usporava: Gospodarski rast seli se na tržišta u razvoju

Foto: freeimages.com

AMERIČKO gospodarstvo usporilo je na dva posto rasta u posljednjem kvartalu 2014., s 2,6 posto iz trećeg kvartala, a usporedba kvartal-kvartal sigurno će pokazati nepostojeći rast, odnosno stopu od nula posto, komentira Steen Jakobsen, glavni ekonomski analitičar iz Saxo Banke.

Glavni faktori za to su povećanje kamata, nedovoljno ulaganje u energetski sektor i što je najvažnije pad prihoda građana. Ulagači koji očekuju lijepe vijesti na tržištu dionica trebaju stoga obratiti pozornost na stvarnu ekonomiju i rezultate, a ne opisne izjave i poruke koje šalje FED ili preoptimistične prognoze FED-a i Wall Streeta, poručuje Jakobsen.

Gospodarstvo EU u 2015. iznad očekivanja

Analize pokazuju da je gospodarstvo SAD-a uvijek imalo lošije rezultate od najavljenih ili procijenjenih, a usporavanje koje će dodatno uslijediti utjecat će i na Europu te njezin rast pretvoriti u stabilne brojke, bez napredovanja. Gospodarstvo u EU će naime i dalje biti bolje od očekivanog u 2015., ali nedovoljno za stvarno poboljšanje.

Trenutni gospodarski ciklus u SAD-u možemo nazvati 'razdoblje poslovnog oporavka', ali razne mjere, QE program i ciljana 'pomoć' bankama više nemaju utjecaj na gospodarstvo. Nejednakost i niska primanja u odnosu na BDP ne mogu proizvesti dovoljno domaće potrošnje među američkom srednjom klasom jer si oni jednostavno ne mogu priuštiti robu koju proizvode tvrtke izlistane na burzama, zaključuje Jakobsen.

Američki dolar uskoro na vrhuncu

"S makroekonomske pozicije nalazimo se u međurazdoblju s usporavanjem gospodarstva SAD-a i predajom štafetne palice rasta na tržišta u razvoju, najranije krajem 2015., odnosno sigurno u 2016. godini. Problem je što rast tržišta u razvoju neće moći kompenzirati usporavanje SAD-a jer ta tržišta nisu spremna radi velikog duga kojeg imaju u dolarima i padajućih cijena roba, a Europa je još uvijek preslaba za značajan doprinos oporavku svjetskog gospodarstva" smatra S. Jakobsen.

Ulagači na tržištu kapitala mogu računati da će američki dolar dosegnuti svoj vrhunac u ovom kvartalu i to će biti to za ovaj ciklus. Slabiji dolar stabilizirat će tržište roba i zemlje na tržištima u razvoju te tako stvoriti uvjete za njihov gospodarski rast krajem 2015. godine, komentiraju analitičari iz danske investicijske banke.


 

Pročitajte više