Pogledajte cijene apartmana ove sezone. Skoro sve je iznajmljeno

Foto: Shutterstock

TURISTIČKA SEZONA se približava i mnogi su već isplanirali svoje ljetovanje. Zbog toga što je država kojoj gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, Hrvatskoj je pitanje sezone puno više od običnog pitanja odmora. O njoj ovise ekonomski pokazatelji za cijelu godinu, plaće, porezni prihodi javnog sektora itd.

Cijene u turizmu su vječna tema koja "zabavlja" građane Hrvatske pa se iz sezone u sezonu obilaze turističke destinacije i izvještava o cijenama kave, kuglice sladoleda, ležaljki na plažama itd. Najvažnija je cijena apartmana jer je većina kapaciteta turizma Hrvatske u takvom obliku smještaja, po čemu je Hrvatska specifična u EU. To predstavlja i najveći trošak svakog putovanja, a kretanje cijena apartmana puno govori o uspješnosti predsezone te očekivanjima za sezonu. Kakve su cijene apartmana ove sezone?

Pretraživanje cijena apartmana

Najveća platforma za iznajmljivanje smještaja na svijetu je Booking.com, a i najpopularnija je u Hrvatskoj. Dobar je alat procjene očekivanja za sezonu jer iznajmljivači mogu brzo mijenjati svoje cijene na njoj ako primijete da im je zbog (pre)visoke cijene popunjenost loša. I obratno, povećati cijenu ako se apartmani lako pune.

>> Provjerili smo koliko bi vas koštao smještaj na Jadranu ako sad bukirate apartman

Analizirali smo cijene u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Puli. Većina apartmana u Hrvatskoj su u kategoriji tri zvjezdice (***) i četiri zvjezdice (****) pa je izračunat prosjek cijena deset najjeftinijih apartmana i deset najskupljih apartmana u tim kategorijama koji su oglašeni na stranici Booking.com na datum 2. svibnja.

Gleda se prvi puni tjedan u tri ljetna mjeseca: lipnju, srpnju i kolovozu. Promatranjem cijena u prvom punom tjednu osim u prvih sedam dana eliminira se utjecaj različitog broja vikenda na cijenu.

Apartmani su pretraživani po jednostavnim kriterijima, jedna soba za dvije odrasle osobe. Booking.com ima puno opcija prema kojima se može pretraživati i specifični zahtjevi povećavaju cijenu, ali ovaj pristup je dobar za stjecanje okvirne slike.

Cijene se lako mogu mijenjati pa navedene nisu "zadane u kamenu". Mijenjaju se svakodnevno, ovisno o tome koliko se lako popunjavaju apartmani i rezultatima turističke sezone. Također je cijena uvijek manja kada se rezervira apartman mjesec ili dva unaprijed nego tjedan unaprijed.

Cijena apartmana u Dubrovniku

Perjanica turizma Hrvatske je Dubrovnik, najpoznatiji u svijetu i samim time najskuplji. Popunjenost apartmana za lipanj, prema navedenim kriterijima, je oko 90 posto u svim tjednima. Jako dobri rezultati. Promatramo cijene u samom centru Dubrovnika i u području do jednog kilometra od centra. Razumljivo, cijene su puno manje na rubovima grada i u okolnim mjestima.

Cijena najjeftinijih jednosobnih apartmana za dvije osobe u prvom punom tjednu lipnja je prosječno 665 EUR za 6 noćenja. U prvom punom tjednu srpnja se penje na 762 EUR, a u prvom punom tjednu kolovoza na 839 EUR. Najskuplji apartmani s tri zvjezdice (***) prvog punog tjedna lipnja su u prosjeku 1617 EUR za 6 noćenja, srpnja 1936 EUR, a kolovoza 2416 EUR.

Važno je naglasiti da se pojavljuju određene cjenovne nelogičnosti (npr. cijena najskupljih apartmana s 3 zvjezdice veća nego za 4 zvjezdice) zbog toga što su skoro svi apartmani iznajmljeni, a oni koji su ostali imaju jako visoke cijene upravo zbog toga što je ponuda minimalna, a potražnja velika.

Cijena apartmana u Splitu

Split je slabije popunjen od Dubrovnika, ali još uvijek visokih oko 90 posto za lipanj. Ponuda je puno veća pa su i cijene "realnije". Gledali smo samo cijene u centru grada i jedne sobe za dvije osobe.

Najpovoljniji je početak lipnja, s prosječnom cijenom najjeftinijih apartmana s tri zvjezdice (***) od 444 EUR, a u srpnju i kolovozu cijena rasta na više od 650 EUR. Najskuplji apartmani u toj kategoriji se kreću od 1345 EUR za 6 noćenja početkom lipnja do 1983 EUR početkom kolovoza. .

Najjeftiniji apartmani s četiri zvjezdice su u prosjeku skuplji za 200 eura on najjeftinijih apartmana s tri zvjezdice kroz cijelu sezonu, a za šest noćenja u najskupljim apartmanima s četiri zvjezdice treba izdvojiti od 1745 EUR početkom lipnja do 2502 EUR početkom kolovoza.

Cijena apartmana u Zadru

Zanimljivo, u mnogim kategorijama je Zadar skuplji od Pule, a u tri čak od Splita. Popunjenost je jako visoka, 97 posto u prvom tjednu svakog mjeseca. Promatramo samo centar grada.

Prvi puni tjedan lipnja je prosječna cijena najjeftinijih apartmana s tri zvjezdice (***) 508 EUR, a raste na 764 EUR do početka kolovoza. Za najskuplje apartmane prosječno treba izdvojiti od 930 EUR početkom lipnja do 1362 EUR početkom kolovoza.

Oni koji žele veći luksuz (četiri zvjezdice) ali ipak po pristupačnim cijenama će izdvojiti u prosjeku 627 EUR za šest noćenja početkom lipnja, a cijena će rasti do prosječno 833 EUR početkom kolovoza. 

Cijena apartmana u Puli

I popunjenost apartmana u centru Pule je preko 90 posto za sva tri mjeseca. Ponuda je manja nego u Splitu, što je razumljivo, ali ipak nije skoro sve rezervirano da su cijene "umjetno" visoke.

Tako će najam najjeftinijih apartmana kategorije tri zvjezdice biti između 500 i 700 EUR, zavisno o mjesecu. Za najskuplje apartmane te kategorije treba izdvojiti između 800 i 1400 EUR, najmanje početkom lipnja a najviše u kolovozu. 

Apartmane s četiri zvjezdice se može iznajmiti po cijeni od između 500 EUR na početku špice sezone i 800 EUR u kolovozu. Pula je po tome definitivno najpriuštivija destinacija. 

Predsezona je odlična, ne treba paničariti oko cijena

Navedeni su prosjeci cijena od 2. svibnja. Cijene će se sigurno mijenjati, vjerojatno naviše. Da će ova godina biti odlična za turizam, pokazuju i podaci HTZ-a, prema kojima je u ožujku ostvareno 33 posto više dolazaka stranih turista nego u istom mjesecu prošle godine.

Za 38 posto je rastao broj noćenja u istom razdoblju. To su više nego dobri podaci za predsezonu. Ako vrhunac sezone i bude na istoj razini kao lani, ili čak lošiji, to nije loša stvar jer se boljom pred- i postsezonom, uz stagnaciju vrhunca sezona, smanjuje sezonalnost turizma u Hrvatskoj, što je jedna od najvećih mana.

Zapravo je prevelika koncentriranost turističkih dolazaka u lipnju, srpnju i kolovozu razlog zbog kojeg iznajmljivači mogu toliko dizati cijene. Cijena turističkih apartmana je jako elastična, tj. brzo i lako se može promijeniti ako iznajmljivači primijete da im popunjenost pada.

Visoka cijena je mehanizam kojim se prirodno smanjuje pritisak turista na vrhunac sezone jer su kapaciteti ograničeni. Oko toga ne treba stvarati paniku jer će iznajmljivači brzo smanjiti cijene ako primijete da im pada popunjenost apartmana.

Pročitajte više