Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "7. listopad pokazao da holokaust nije završio"

Foto: EPA

Nekoliko tisuća Židova, uključujući preživjele iz holokausta koji su osobno pogođeni Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, koračalo je danas bivšim nacističkim njemačkim logorom smrti Auschwitzom na godišnjoj svečanosti Marša živih u Poljskoj.

Hodajući stazom dugom tri kilometra prema krematoriju Birkenau odali su počast milijunima Židova koje su ubili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovogodišnju svečanost zasjenili su prošlogodišnji događaji kada je u napadima Hamasa ubijeno 1200 ljudi,  a 253 osobe odvedene su kao taoci, prema izraelskim podacima.

"Duše stradalih nisu dopustile Hamasovim zločincima da pucaju na naš dom"

Daniel Louz, 90-godišnjak čiji je rodni Kibbutz Beeri izgubio desetinu svojih stanovnika u Hamasovim napadima, došao je u ponedjeljak u logor Auschwitz prvi put otkako je ondje ubijena obitelj njegove majke 1942. godine.

"Uvjeren sam da su me 7. listopada u Beeriju dobre duše (stradalih u holokaustu) zaštitile i nisu dopustile Hamasovim zločincima da pucaju na naš dom", rekao je Louz za Reuters. "Da bih mogao ispričati priču. Stvarno sam vam svima zahvalan".

Više od 1.1 milijun ljudi, uglavnom Židova, stradalo je u plinskim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti u Auschwitzu, koji su Nijemci smjestili u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

"Shoah za nas nije završio"

Više od tri milijuna od 3.2 milijuna poljskih Židova ubili su nacisti, što čini otprilike polovicu Židova ubijenih u holokaustu.

"Prije 7. listopada moje je uvjerenje ... da se najgori događaj u ljudskoj povijesti dogodio na ovim prostorima. Da ovo mjesto, sama riječ Auschwitz, jednom riječju govori mnogo o strahu, smrti, razaranju, uništenju", rekao je Phyllis Greenberg Heideman, predsjednik Međunarodnog marša živih, tijekom događaja.

"A onda je došao 7. listopada i možda moramo doći kao ljudi do spoznaje da možda na neki način Shoah (holokaust) za nas nije završio. To nije natjecanje, a pogotovo ne usporedba, to je kontinuum, rekao je.

Pročitajte više