Profesor ustavnog prava: Manjine su u poziciji koja nije zamišljena za njih

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Profesor ustavnog prava Robert Podolnjak koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici za N1 komentirao je postizborne koalicije i formiranje nove parlamentarne većine.

"Zastupnici nacionalnih manjina stavljeni su u poziciju gdje su jezičac na vagi i odlučuju o tome hoće li se svi zajedno priključiti budućoj parlamentarnoj većini i hoće li s druge strane podržati postojeću opoziciju. U poziciji su koja prvenstveno nije ni zamišljena za njih, da arbitriraju u tome tko će činiti parlamentarnu većinu. Kad smo ustrojili sustav posebnog predstavništva nacionalnih manjina, pretpostavljam da donositeljima Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina nije bilo ni na kraj pameti da će o njima ovisiti formiranje Vlade", rekao je Podolnjak.

"Zastupnike se pokušava dijeliti"

Navodi da manjinci nisu prvi put u toj ulozi, ali nikad dosad nije bilo toliko opterećenja za njih.

"Sve čemu svjedočimo proteklih dana pokazuje da to nije dobra pozicija za te zastupnike jer ih se pokušava dijeliti. Sve nas to skupa navodi da moramo iznova razmisliti o tom položaju. Mi smo zamislili da zastupnici nacionalnih manjina više ne bi odlučivali o formiranju Vlade i ne bi sudjelovali pri donošenju državnog proračuna dok bi istovremeno imali bi važniju ulogu pri donošenju zakona koji se odnose na zakone nacionalnih manjina. Tad bi ih bilo 10, pet zastupnika srpske nacionalne manjine i pet ostalih zastupnika. Po našem prijedlogu, većina potrebna za sastav Vlade iznosila bi 72", kazao je.

Pročitajte više