Amnesty International: Europski čelnici više brinu o granicama nego o ljudskim životima

MEĐUNARODNA organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u najnovijem izvještaju upozorava na činjenicu da europske vlade više brinu o jačanju granica nego o zaštiti ljudskih života.

Objavljivanje izvještaja podudara se s otvaranjem online peticije u kojoj se od Europskog parlamenta traži pozivanje na odgovornost institucija Europske unije zbog lošeg postupanja prema imigrantima. Kampanja za cilj ima pozvati na odgovornost svaku zemlju koja krši ljudska prava prilikom uvođenja kontrole na granicama

Kako napominju iz Amnestyja, u proteklih deset godina europske zemlje se svim silama trude spriječiti osobe koje iz Afrike brodovima putuju prema Europi. "Europa danas ne uspijeva u unapređenju i poštivanju prava migranata, azilanata i izbjeglica. Neprijateljstvo je rasprostranjeno i zlostavljanje često prolazi nekažnjeno", upozoravaju iz AI-a.
 
U pokušaju da spriječe ilegalnu migraciju, europske zemlje su nedavno ojačale mjere zaštite granica i izvan svojih okvira, bez obzira na gubitak ljudskih života, upozoravaju iz Amnesty Internationala. "Daleko od pogleda javnosti, ove mjere izlažu ljude riziku ozbiljnog zlostavljanja", zaključili su.

Pročitajte više