Angela Merkel - blistava pobjednica izbora

Foto: Guliver image/getty images

NEKI tvrde da vlada Njemačkom poput kraljice. U parlamentarnoj demokraciji to baš i nije neki kompliment. Taj dojam objašnjavaju njezina moć, imidž i na kraju krajeva, protekla predizborna kampanja.

Kada je Angela Merkel 2005. godine postala kancelarka Savezne Republike Njemačke bilo je puno onih koji su sumnjali da ona uopće ima snage za preuzimanje vlasti. A tada je pogotovo rijetko tko mogao vjerovati u to da će upravo ova žena jednog dana i treći put biti izabrana na tu dužnost. Do sada su takav uspjeh ostvarila samo dva kancelara iz Kršćansko-demokratske unije (CDU): Konrad Adenauer (1949. do 1963.) i Helmut Kohl (1982.-1998.).Ipak, Angela Merkel nije slučajno postala kancelarka. Svoju težnju ka moći ona je pokazala još davno, prije dolaska na dužnost kancelarke. U jeku afere oko spornih donacija CDU-u Angela Merkel je otvoreno otkazala poslušnost svom političkom mentoru Helmutu Kohlu. Ubrzo nakon toga je postala predsjednica CDU-a, a prije toga je u Kohlovom kabinetu kao savezna ministrica stekla i dragocjeno iskustvo.
Zaštitnica i europskih i njemačkih interesa

Njezin instinkt za vlast, taktičko-strateške vještine i prilagodljivost doprinijeli su tome da postane najutjecajnija političarka u Njemačkoj i Europi.


Njemačka će iz krize izaći jača, obećala je Merkel građanima. I zaista je, sudeći po dugogodišnjem gospodarskom napretku i relativno malom broju nezaposlenih, ona to i uspjela postići. U inozemstvu je na glasu kao stroga zaštitnica njemačkih interesa. Svejedno je li riječ o sastancima skupine G8 ili summitima Europske unije, ona uvijek odaje dojam da je njemačkom novcu najbolje u njezinim rukama. U anglosaksonskom svijetu, prema kojem se Nijemci rado orijentiraju, ona se smatra najmoćnijom ženom na svijetu.

U europskoj gospodarskoj i financijskoj krizi je postala simbol europske politike za spas eura. Ne samo Njemačka, već i čitava Europa trebale bi izaći jače iz ove krize, rekla je ona. Financijska pomoć - da, ali samo pod određenim uvjetima, srž je njezine politike. Njezin cilj je povećanje europske konkurentnosti.

Merkel je preusmjerila CDU

Angela Merkel ima veliki utjecaj u svojoj političkoj stranci. Na početku je imala puno suparnika u CDU-u. No, oni su ili odustali od borbe za vlast ili su bivali potisnuti na margine ili su pak posrnuli zbog afera. Za Merkel su nelojalnost i politička slabost kriteriji za eliminaciju. Za politiku je nužna moć. Ona ju koristi za programske promjene, kako bi CDU pozicionirala kao stranku centra. Teme poput obveznog vojnog roka, atomske energije i klasične slike obitelji nekada su bile srž demokršćanskih uvjerenja. Angela Merkel je sve to promijenila.

Kritičari joj predbacuju uništavanje profila stranke, približavanje socijaldemokratskim pozicijama i oportunizam. Neki članovi su zbog toga istupili iz CDU-a i priključili se novoosnovanoj stranci Alternativa za Njemačku. No čini se da je njezina politika zato doživjela uspjeh među mladima: u jednoj anketi provedenoj među osobama mlađim od 18 godina CDU se s trećeg mjesta, na kojem se nalazio 2009., popeo na prvo mjesto.



Angela Merkel sigurno vodi kroz krizu

Već godinama njemačka kancelarka uživa veliko povjerenje građana. Ona je zadovoljavala potrebu Nijemaca, uznemirenih krizom, za stabilnošću i jasnom orijentacijom. "Nekako bez strasti i uzbuđenja, ali iskreno i autentično je služila interesu svojih birača, a ne samo sebi", opisuje njezinu sliku u javnosti politolog Karl-Rudolf Korte.

I svojim vanjskim izgledom odaje dojam stabilnosti. Tako je njezina frizura još uvijek skoro ista i mijenja se samo u nijansama. Njezina odjeća uvijek je skoro ista, razlikuju se samo boje sakoa koje uglavnom nosi u kombinaciji s jednostavnim crnim hlačama.

Ma kakve oluje se događale u vanjskom svijetu Angela Merkel na televiziji uvijek izgleda isto i zrači svojom tipičnom smirenošću. Najnoviji primjer tog imidža je ogromni predizborni plakat od gotovo 2.400 četvornih metara, postavljen na Glavnom kolodvoru u Berlinu. Na njemu se vide kancelarkine ruke, u njezinom tipičnom položaju, uz koje stoji: "Budućnost Njemačke u dobrim rukama".

Osobno, ali ne i privatno

Taj izborni plakat je bio tipičan primjer predizborne kampanje u kojoj je CDU sve svoje adute stavio na kancelarku. Zbog toga je i ona morala otkriti više detalja iz svog privatnog života. U javnosti su se ti detalji pojavljivali u malim, strogo kontroliranim dozama. Tako je prikazana za vrijeme godišnjeg odmora kao "baka Merkel" zajedno s unucima svog supruga Joachima Sauera.

Ipak, sve do danas nedostaje prava priča o njezinom privatnom životu. Poznato je tek da Angela Merkel sa suprugom živi u povijesnom središtu Berlina. Slobodno vrijeme provodi u Uckermarku, ruralnoj oblasti između Berlina i Baltičkog mora. Ona je tamo i odrasla i tamo još uvijek živi njezina majka. Otac Angele Merkel bio je teolog i umro je 2011. godine. Merkel plijeni svojom osebujnošću, ali se o njezinom privatnom životu skoro ništa ne zna, kaže politolog Karl-Rudolf Korte. Na kraju krajeva, važni su samo njezini rezultati na dužnosti kancelarke.

Kay-Alexander Scholz/Faruk Šabanović/Deutsche Welle

Pročitajte više