Anketa: Putin uživa najveću podršku građana u političkoj karijeri

Foto: Hina

PUTIN uživa postojani rast popularnosti od ožujka 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, što je tamošnja javnost prihvatila kao povratak nacije u društvo globalnih supersila, piše Washington Post, ne skrivajući čuđenje da niti sankcije, niti prisutnost NATO-a na granicama nisu umanjile podršku predsjedniku.

Dio zapadnih stratega se nadao da će režim sankcija narušiti rusko gospodarstvo i oslabiti rubalj do stupnja u kojem narod traži promjene, no posljednje istraživanje javnog mišljenja pokazuje suprotan scenarij.

Putinov rejting je u siječnju 2014. godine iznosio 65 posto, dva mjeseca kasnije popeo se na 80 posto, gdje se uz sitne oscilacije zadržao do danas objavljene ankete moskovskog Levada centra, jedine nezavisne ustanove za propitkivanje javnog mijenja u Rusiji, prema kojoj ruski predsjednik trenutačno uživa podršku 89 posto ispitanih. Riječ je o najvećoj potpori otkad se Putin, u ulozi premijera ili predsjednika, zadržao na vlasti.

Dakako, kritičari na zapadu osporavaju rezultate anketa, čak i nezavisnih kakve stižu iz Levada centra i umanjuju njihovu vrijednost u društvu u kojem vlada ima gotovo pa monopol na informacije, a svaki pokušaj formiranja oporbe biva sasječen u začetku. Kako bilo, ispitivanje provedeno na uzorku od 1,600 ljudi provedeno između 19. i 22. srpnja, predstavlja svjedočanstvo da Rusi zdušno podržavaju aktualnu vanjsku politiku predsjednika. Građani vjeruju da je kriza u Ukrajini ojačala naciju i vratila dio ugleda i moći izgubljenih nakon kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. godine, navodi Washington Post.

Pročitajte više