Antifašisti u Vukovaru: Oni koji se protive ćirilici malo vrijede!

Foto: Fah

POLAGANJEM  vijenaca te paljenjem svijeća ispred Spomen kosturnice na Trgu žrtava fašizma, u Vukovaru je danas obilježena 69. obljetnica proboja srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara od fašističke okupacije. Izaslanik predsjednika Republike, brigadni general Ivica Olujić pozvao je u govoru okupljene da ne zaborave ideje antifašizma koje su ugrađene i u temelje hrvatske države. "Vukovar je bio i ostao simbol stradanja, odlučnosti i herojske borbe za hrvatsku domovinu", kazao je Olujić.

Izrazivši poštovanje prema žrtvama ustaškog i fašističkog terora u Vukovaru, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Damir Rimac pozvao je Vukovarce da ne dozvole da u njihovom gradu ponovno zavlada mržnja i nasilje. Po njegovim riječima, određene skupine svojim djelovanjem u Vukovaru dovode u pitanje osnovne civilizacijske dosege.

"Hrvatska Vukovar nije i neće zaboraviti. Odbacujemo i osuđujemo sve oblike ekstremizma i radikalizma, koje određene skupine potiču u ovom gradu", poručio je Rimac.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Ivan Fumić osudio je nastojanja, kako je kazao, onih koji se protive dvojezičnosti u Vukovaru. "Ti kao da zaboravljaju staru poslovicu da koliko pisama znaš, toliko vrijediš. Očito da oni koji se protive ćirilici malo vrijede," ustvrdio je ocjenivši zanimljivim spomenuti kako se nastojanjima da se u Vukovaru ukine dvojezičnost "ne protivi ni HDZ, kojega je osnovao antifašist i sudionik antifašističke borbe".

Govorio je i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i član Odbora Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske za veterane Damir Jašarević. U Vukovaru se ponovno mogu čuti ratne trublje i bubnjevi, iako je građanima toga grada još uvijek u živom sjećanju silna tragedija koju su prošli u Domovinskom ratu, rekao je.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vukovara Lazo Đokića rekao je kako su prve operacije za oslobođenje Vukovara započele još u prosincu 1944., da bi grad bio oslobođen na današnji dan 1945. godine. Vukovar su oslobodili pripadnici Prve proleterske brigade Prve proleterske divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, naveo je Đokić.

Sudionici obilježavanja vijence su položili i svijeće zapalili i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u spomen na hrvatske branitelje i civile ubijene u agresiji na Vukovar 1991. godine te kod spoemnika na Spomen području "Dudik" u spomen na žrtve fašističkog terora.

Pročitajte više