Apple je dioničarima isplatio 66 milijardi dolara, više nego je hrvatski BDP

Foto: Eclectica

PODUZETNIK Nenad Bakić na svom je blogu usporedio vrijednost kompanije Apple i Hrvatske. "Apple je ove godine dioničarima isplatio oko 66 milijarde dolara (kroz dividende i otkup dionica). Vrijednost kompanije Apple je 661 milijardu dolara. Samo u zadnjem kvartali prodali su iPhoneova za 42 milijarde dolara",. navodi Bakić i dodaje: "A cijeli BDP Hrvatske (novostvorena vrijednost u državi tokom godine dana) je oko 53 milijarde dolara. S time da smo mi opet potrošili više nego smo stvorili, pa nam se bogatstvo smanjilo.

Bakić navodi kako ove brojke nisu skroz usporedive. "Prihodi od prodaje Apple nisu stvorena vrijednost samo za Apple, nego nešto ostaje i Kinezima koji ga sastavljaju: Secret video of ‘exhausted workforce’ in Chinese factory making Apple products. Što jako dobro znaju hrvatski trash-marksisti, znate oni što najavljuju ‘propast kapitalizma’, a kojima je kultni predmet upravo iPhone (kakav si to ‘urbani socijalist’ ako nemaš ajfon?!).

"Svijet je velik. A mi mislimo da je svijeta briga za nas i NAŠU pravedničku borbu protiv ‘neoliberalnog kapitalizma’?! Svakom razumnom je evidentno da smo svijetu nevažni i glupo je očekivati da nas svijet ‘spasi’ jer smo ‘geostrateški važni’ i ‘izumili kravatu’. Trebamo krenuti sami od sebe.", zaključuje Bakić.

Pročitajte više