Argentina na rubu novog bankrota

Foto: Guliver image/Getty images

ARGENTINI nakon 12 godina prijeti novi bankrot.

Nakon propasti njujorških pregovora s investicijskim fondovima, trećoj po snazi južnoameričkoj ekonomiji već sutra prijeti mogući novi slom.

Argentina već godinama ne uspijeva postići dogovor s fondovima koji su se 2002. godine domogli povoljnih državnih obveznica, a onda, umjesto restrukturiranja dugova, zatražili punu isplatu. U pitanju je golemih milijardu i 330 milijuna dolara plus kamate koji bi Argentinu mogli baciti na koljena.

Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD-u, Argentini se primaknuo rok da postupi po presudi američkog okružnog suca Thomasa Griesa iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate.

u utorak su predstavnici Argentine i investicijskih fondova u New Yorku prvi puta razgovarali oči u oči. Ipak, napredak u pregovorima nije postignut.

Zasad nije sigurno da će dvije strane nastaviti pregovore u srijedu, a ako do dogovora ne dođe, u četvrtak bi Argentina mogla bankrotirati po drugi puta u 12 godina.

Ako se ne postigne dogovor u pregovorima, američki sud spriječit će Argentinu u isplati obveznica koje na naplatu dospijevaju 30. srpnja, što bi izazvalo novi bankrot te zemlje.

Argentini preostaje malo opcija. Može isplatiti fondove, prekinuti pregovore ili uvjeriti suca Griesa da odgodi ili povuče odluku o roku, što je ovaj već jednom odbio.

Za razliku od dužničke krize 2002. godine, kada je Argentina bila bez novca i nije mogla platiti ni državne službenike, danas je solventna. No, američki sud mogao bi je spriječiti da ispuni svoje obveze po obveznicama sve dok traje bitka s fondovima.

Pročitajte više