Australija na rubu "bikerskog" rata zbog teritorija i prodaje amfetamina

"BIKERSKE" bande u Australiji su blizu potpunog rata za prevlast nad ilegalnim poslovima.

Umirovljeni zamjenik povjerenika za policiju u australskom New South Walesu, Clive Small, je kazao da se bande bore za kontrolu nad prodajom amfetamina i oružja te za nove članove i područje na kojem provode reket. Strah od izbijanja pravog "rata do istrebljena" pojavio se nakon nekoliko pucnjava proteklih tjedana diljem Sydneya. U tim sukobima su sudjelovali članovi motociklističkih bandi, a u pucnjavi su stradale kuće u kojima su spavala djeca.

"Možda vidimo i pravi rat"

Small kaže da će eskalirat krvavi rat, ako se brzo ne postigne primirje među bandama. Nada se da će jedna strana u nekom trenutku drugoj ponuditi pregovore te će dogovoriti primirje. "Druga situacija je da vidimo kako zalutali metak ispaljen u kuću pogodi nekoga od članova obitelji motociklista, a posebno će biti gadno ako bude ranjeno dijete. Mislim da će to to biti okidač zbog kojeg će situacija eskalirati, a možda vidimo i pravi rat", rekao je Small, piše BBC. 

Centar sukoba je glavni australski grad Sydney, gdje je ove godine zabilježeno čak 60 oružanih napada povezanih sa motociklističkim bandama. Policija pretpostavlja kako traje sukob između dviju banda, Hells Angelsa i Nomadsa. Procjenjuje se da u Australiji djeluje 35 ilegalnih bandi sa 3,5 tisuća članova. Od 80-ih godina prošlog stoljeća bilo je oko 100 ubojstava motociklista i tisuću pucnjava diljem države.

Među najgorim slučajem je bio sukob na parkiralištu 1984. godine u kojem je ubijeno šest "bikera" i djevojčica. 2009. godine je u sukobu Commancherosa i Hells Angelsa u zračnoj luci u Sydneyu jedan muškarac pretučen i nasmrt izboden pred očima šokiranih putnika. 

Pročitajte više