Austrijanci isušuju Hypo močvaru: Ruše li se carstva Pavića i Pašalića?

Foto: Hypo banka

BURNIM raspravama u austrijskom parlamentu posvećenima isključivo sređivanju nereda u Hypo banci,  ovog mjeseca aktualizira se afera koja će svoj epilog imati u Hrvatskoj, a koja sada potresa Austriju s dramatičnim najavama mogućeg bankrota Koruške, ali s političkim prepucavanjima tamošnjih političara tko je odgovoran za propast problematične banke i štetu od gotovo nevjerojatnih 19 milijardi eura. I sve to na račun austrijskih poreznih obveznika. U Austriji se Hypo banka pretvorila  u prvorazredni politički skandal u kojem su posljednju riječ, barem za sada, imali austrijski kancelar, socijaldemokrat Werner Faymann i ministar financija narodnjak Michael Spindelegger. Naime, austrijski kancelar Faymann optužio je Slobodarsku stranku (FPO) da je odgovorna za cijeli taj financijski debakl, no za sada se u austrijskom parlamentu nije govorilo  i o odgovornosti bivših hrvatskih političara za poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj, konkretno – nije se govorilo niti o osudi bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od te koruške banke, kao ni o drugim mnogim spornim poslovima Hypo banke u Hrvatskoj.

Loša banka

No, u sjeni političkih  prepucavanja, krije se i novi plan austrijske vlade kojim se austrijska vlada odlučila Hypo proglasiti ‘lošom bankom’ – odnosno provesti proces kojim bi se u sklopu tzv institucionalnog rješenja  devetnaest milijardi eura financijskih obaveza, kako je to nedavno objavio Wiener Zeitung, preuzelo u savezni proračun, nakon čega će se Hypo polagano likvidirati unutar posebnog društva u vlasništvu Republike Austrije. Iako će tako Hypo ostati bez bankovne koncesije i neće više ulaziti pod okrilje regulatornih propisa europskog nadzora – ostat će jedna bitna iznimka – pet kćerinskih banaka na Balkanu koje se trebaju prodati do 2015. moraju se izdvojiti u Jugoistočnoeuropski financijski holding", koji ostaje banka. Toj odluci vrha vlade prethodio je i nastup dvojice šefova Službe za nadzor financijskog tržišta (FMA) Helmuta Ettla i Klausa Kumpfmüllera, koji su upozorili i na insolventnost. Ona se ne može ukalkulirati i zbog utjecaja na druge banke, boniteta zemalja i moguće navale na banke u balkanskim zemljama. Pritom je Hypo Alpe Adria banka, naravno, najjače zastupljena u Hrvatskoj i očekuje se radikalno smanjivanje gubitaka  od nosno pojačana naplata rizičnih kredita, leasing-rata i ovrha nad nekretninama. Samo krediti koji se preko devedeset dana više ne vraćaju, prema pisanju Wiener Zeitunga,  iznose oko deset milijardi eura i značajan dio tih kredita odnosi se na Hrvatsku.

Dubioze, kosturi iz ormara

Najnoviji događaji u Hrvatskoj, kolaps Europapress Holdinga (EPH) u dosadašnjem suvlasništvu Ninoslava Pavića i njemačkog partnera WAZ-a čiju medijsku kompaniju zbog nagomilanih dugova sada preuzima Hypo, ali i Hypovo preuzimanje nekretnina u vlasništvu Ivića Pašalića, nekada moćnog Tuđmanovog savjetnika – a kasnije i posrnulog građevinskog poduzetnika, samo potvrđuje odlazak te koruške banke iz Hrvatske i prisilnu naplatu dosad rizičnih poslovnih aranžmana. Pritom ispadaju i kosturi iz ormara mnoge dubioze u dosadašnjim kreditnim plasmanima Hypo banke. Naime, Ninoslav Pavić i WAZ u predstečajnoj su nagodbi EPH, kako je istaknuto u službenom objašnjenju ‘njihovog’ Jutarnjeg lista iz pera glavnog urednika Viktora Vresnika,  odlučili i da se  ‘’odriču 90 posto vlasništva nad kompanijom’ te da će zgrada EPH u Koranskoj na kojoj je postojala ponajveća kreditna obaveza  od  160 milijuna kuna  prodati. Navodi se i da će se na taj način potraživanja Hypo banke pretvoriti u kapital – odnosno, udjele koje ta banka može kasnije prodati. No, uvidom u teretovnicu na tu imovinu, vidljivo je da su hipoteke na tu zgradu imale odnosno imaju i ostale banke. Konkretno, EPH je uzimao zajmove od gotovo svih banaka na našem tržištu – Hypo,, UniCredit Bank Austria, Raiffeisen. Zaba, HPB, HBOR. Pri tome su se i banke osiguravale – primjerice, za zajmove  od 2005. do 2009.  uglavnom hipotekama na zgradu u Koranskoj ulici. Nad tom je zgradom prije predstečajne nagodbe bilo upisano čak šest  hipoteka od gotovo nevjerojatnih 208 milijuna kuna i 15,5 milijuna eura. Prema teretovnici, hipoteke su upisale Hypo-Leasing Kroatien, Hypo Alpe-Adria-Bank (tri hipoteke), i Raiffeisenbank (dvije). Ukupno, to je bilo 320 milijuna kuna zajmova osiguranih založnim pravima. Dio tih zajmova je i otplaćen, no priznavanje isključivog prava nad raspolaganjem založenom imovinom isključivo Hypo banci ne znači i da će ostale banke mirno gledati kako gube jedino donekle opipljivo osiguranje za svoj novac. Drugim riječima, ono što se predstavlja elegantnim rješenjem za Hypo i njegove dužnike u Hrvatskoj, ne znači i da ne postoji veliki rizik za ostale  koji bi mogli ostati kratkih rukava. Prije svega – ostale banke, ali i država. S druge strane, ozbiljnost austrijskog raščišćavanja nereda i saniranja štete uzrokovane poslovanjem Hypa dokazuje i najnoviji slučaj u Hrvatskoj – ovrhu nad imovinom čovjeka koji je, barem prema pisanju austrijskih novinara, i doveo Hypo u Hrvatsku. Naime, Kapital Konzalting tvrtka Ivića Pašalića, unatoč blokadi računa još od srpnja 2012. i obvezama od 257 milijuna kuna ipak neće završiti u stečaju jer to je rezultat predstečajne nagodbe s Hypo Leasing Kroatien, koji od Pašalića potražuje 254,4 milijuna kuna. Kao i u slučaju nekad moćnog medijskog carstva EPH-a Ninoslava Pavića, Hypo je prihvatio plan
financijskog i operativnog restrukturiranja koji je Pašalić predložio u srpnju 2013., kojim se odriče 40 posto svojih potraživanja, a preostalih 147,6 milijuna kuna Pašalić će Hypu vratiti prepuštanjem svojih 250 neprodanih nekretnina, od toga gotovo 200 stanova u naselju O2 u Odranskoj Zavrtnici pokraj Zagreba. Ondje je, kao ambiciozni građevinski poduzetnik, sagradio ukupno 340 stanova, a prodao ih manje od polovice. Hypo će se također uknjižiti na 15 vila s bazenima koje je Kapital konzalting sagradio u istarskom Paradižu kraj Vodnjana. Njih je prodano samo devet. Prema svemu sudeći, to je i slom poslovnih ambicija Ivića Pašalića, nekad moćnog Tuđmanova savjetnika kojeg novinar Richard Schneider, autor knjige ‘Hypo mjesto zločina’ smatra ključnim za dovođenje te  koruške banke u Hrvatsku. Naime, iznoseći Tuđmanov plan da se na ‘200 obitelji prenese pravo raspolaganja hrvatskim državnim vlasništvom’, Schneider je naveo i glavnog operativca koji je trebao za to sredinom 90-ih izabrati i banku preko koje će se to i provesti. "Pašalić je zato stupio u pregovore s Hypo Alpe Adria bankom (HAAB), koja je tada još nosila skromno ime Koruška zemaljska i hipotekarna banka. Politički vrh odlučio se za HAAB, jer su uz pomoć te banke mogli dati u opticaj preko milijarde dolara pronevjerenog državnog imetka, koji je preko pseudo-investicija, koje je smišljala HAAB, kontinuirano preko Italije, Liechtensteina ili Švicarske tekao natrag u Hrvatsku ili druge republike bivše Jugoslavije", navodi Schneider.

Ivić Pašalić doveo je Hypo u Hrvatsku?!

Upravo ovrhom nad Pašalićem, kako ga cinici nazivaju – hrvatskim ‘Hypo doktorom’, ono što se provodi u Austriji počinje dobivati i svoj epilog u Hrvatskoj . To će se još i dodatno ubrzati i raščišćavanjem dubioza  u  nekretninskom poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj i regiji ostvarenom preko Hypo Consultantsa – tvrtke kćeri Hypa kasnije prodane grupi hrvatskih investitora među kojima je, vrijedno je to istaknuti,  i već spomenuti medijski tajkun Ninoslav Pavić. Prema našim informacijama, austrijski istražitelji obavili su svoj posao i ove godine u Klagenfurtu bi moglo početi suđenje za Hypo Consultantse, tj. njihovu prodaju. Allegheny Financial – hrvatska tvrtka sljednik Hypo Consultantsa kojoj su osnivači bivši Hypo menadžer Damir Farkaš, Ninoslav Pavić i njegov bivši top menadžer Stipe Orešković, prema službenom odgovoru iz Hypa, nije optužena strana. Isto tvrde i u Allegheny financialu. "Radi  se o sudskom procesu u kojem naša kompanija nije strana u postupku te ga stoga  nemamo namjeru komentirati . Predmetni spor  ujedno je i dokaz  da je naša grupacija uredno platila kupoprodajnu cijenu a prodavatelj prodajom ostvario profit iz kojeg je i isplaćena spomenuta dividenda. To posebno ističemo zbog, u proteklih nekoliko godina, bezbroj puta ponavljanih izmišljotina kako kupoprodajna cijena nije plaćena.  Plasiranje te, konačno sada i javno potvrđene neistine, našem je  društvu prouzročilo velike financijske, reputacijske i poslovne štete.  Naše društvo je već pokrenulo čitav niz pravnih radnji radi naplate šteta",  stoji u odgovoru Allegheny financiala. Suđenje za aferu Hypo u Klagenfurtu dokaz je da austrijske nadležne institucije i dalje traže i procesuiraju odgovorne za aferu ‘tešku’ 19 milijardi eura. S druge strane, kako zlobni jezici poručuju, u Hrvatskoj se još čeka da ‘nadležne institucije’ odrade svoj posao.

M.E. Habek, Objektiv

 

Pročitajte više