Austriji i Mađarskoj devet milijuna eura zbog izbjegličke krize

Foto: FAH

AUSTRIJA je jučer dobila pet milijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF). Zahtjev je podnijela krajem srpnja, a sredstva će se iskoristiti za povećanje prihvatnih kapaciteta za ukupno 1270 novopridošlih tražitelja azila te za povećanje administrativnih kapaciteta za obradu povećanog broja zahtjeva za azil, javlja predstavništvo Europske komisije.

Komisija je danas i Mađarskoj dodijelila četiri milijuna eura za hitne slučajeve iz AMIF-a. Ta je zemlja zahtjev za dodjelu sredstava podnijela sredinom kolovoza. S obzirom na povećan priljev migranata u Mađarsku, sredstva će se iskoristiti za poboljšanje infrastrukture postojećih prihvatnih objekata i gradnju novih, za kupnju dodatne opreme i potrepština za prihvatne centre te za povećanje broja osoblja i prijevoznih kapaciteta u zemlji.

Povjerenik Avramopoulos, zadužen za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, komentirao je situaciju: "Izbjeglička kriza ne događa se negdje daleko od nas. Događa se pred našim očima. Kuca na vrata jedne države članice EU-a za drugom. Nijedna država članica EU-a ne može se sama uhvatiti u koštac s tim problemom. Tu krizu možemo prevladati samo ako budemo djelovali kao istinska unija, odgovorno i solidarno".

Pročitajte više